witlof.jpgIn de ketel: witlofsalade met heel veel fruit

Wegens jarenlang succes aan onze gezinstafel hebben wij deze witlofsalade op het kindermenu van de Herberg gezet. Omdat de gemiddelde Nederlander aan smaakvervlakking lijdt is de witlof almaar minder bitter gaan smaken: een aanpassing van de kwekers aan de smaak van de klant. Zelf houd ik tegenwoordig meer van bittere witlof, en ik ben dan ook erg blij dat de witlof uit de Odintas smaakt zoals hij vroeger was.
Kinderen houden niet zo van bitter (dat herinner ik me ook van mijzelf), dat is duidelijk ook zo’n “acquired taste” zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Fruit vormt een prettig tegenwicht voor al te bittere stukjes, wat erg gewaardeerd wordt door jonge etertjes. Erg lekker in deze salade is banaan, bij ons aan tafel een verplichting, zonder is de salade niet compleet. Maar het recept is prima aan te passen aan de smaak van de gast die het gerechtje bestelt.

Ariane

Voor vier personen

3 stronken witlof
banaan, appel, mandarijn, peer, rozijnen, ananas naar smaak, maar de verhouding ten opzichte van de witlof moet niet meer dan half/half zijn.
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise of fritessaus
2 theelepels milde kerriepoeder

  • Meng de yoghurt met de mayonaise/fritessaus en de kerrie.
  • Maak de witlof schoon, verwijder het midden onderaan, dat is soms tè bitter van smaak.
  • Snijd de stronkjes in kleine stukjes.
  • Maak het fruit schoon, snijd het in kleine stukjes.
  • Roer witlof, fruit en saus door elkaar.
  • Meteen opdienen.
  • Deze salade smaakt lekker bij een maaltijd met aardappels en vlees, maar ook bij (rijst)gerechten met oosterse smaak