rendier.jpgIn de ketel: koolraap op zijn Fins (lanttulaatikko)

Onder de kurk: een frisse, fruitige rode wijn van grenache

De laatse winterknollen grijnzen ons vanuit onze kelder tegemoet. Terwijl in de natte sneeuw toch de eerste bloesem zichtbaar is en zelfs de versgezaaide veldsla alweer boven de grond komt staat ons hoofd niet meer echt naar knollen. Ik had beloofd niet meer te zeuren over Hollandse wintergroenten, en dat doe ik dus ook maar niet meer. Koolraap kan heel lekker zijn. De Finnen maken er een simpel ovengerecht mee dat heel lekker is als bijgerecht bij gewone gehaktballen, hachee of stoofvlees, maar ook bij een lekkerbekje of (stok)vis uit de oven.

Ariane

Nodig:

een koolraap in blokjes
2 eetlepels broodkruim of paneermeel
2 eetlepels bruine suiker
2 losgeklopte eieren
1 dl slagroom
nootmuskaat, zout
50 gram boter

  • kook de koolraap in ruim een kwartier gaar en pureer hem, maak op smaak met nootmuskaat en zout, eventueel ook wat peper
  • meng de eieren met de room, de suiker (voorzichtig, wie niet van zoet houdt laat het misschien liever weg) en het paneermeel en roer dit door de groente
  • doe het geheel in een ovenschaal en leg er wat klontjes boter op
  • bak een uur lang in een voorverwarmde oven op 180 graden