1138278529bataat.gifIn de ketel: Bataat met een oosters tintje

Onder de kurk: Blanquette de Limoux

In de ketel
In de Odintas zitten soms ook zoete aardappelen, bataat genaamd. Gelukkig worden daar ook recepten bij geleverd, want als de kok eens een dagje afwezig is, weet ik zelf niet zo goed wat ik met zo’n bataat aanmoet. Het recept dat ik ermee maakte, is echter een blijver! Helemaal toen ik er een fraaie mousserende wijn uit Zuid-Frankrijk bij schonk. Op die manier werd een doordeweekse dag plotseling een echte feestdag.
Dus voor al die mensen die in deze sombere en winderige week graag even wat zon op tafel hebben, vandaag bataat met een oosters tintje, met een glas Blanquette de Limoux. Het recept is afkomstig van de receptendatabase van Odin.

Ingrediënten
½ aubergine
1 courgette
2 zoete aardappelen (bataat)
½ gele paprika
1 tomaat
1 teentje knoflook
2 eetlepels plantaardige olie
1 eetlepels geraspte kokos
100 gr. tofu
kruidenzout
curry

Bereidingswijze
Snijd de aubergine en de courgette in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in blokjes. Verwijder zaad en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in stukjes. Halveer de tomaten, verwijder de harde kernen en snijd ze in blokjes. Stoom de in stukjes gesneden paprika en zoete aardappel gaar in ongeveer 10 min. Verhit de olie in een grote koekenpan of in een wok. Bak hierin de courgette, tofu en aubergine een paar minuten tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg er dan de zoete aardappel, de paprika, de tomaten, de knoflook, de curry, de sojasaus, de peper en de kokos aan toe en roerbak nog 5 minuten. Serveer met basmati of jasmijnrijst.

Onder de kurk
In Zuid-Frankrijk, bij Limoux, maken ze al eeuwen mousserende wijnen. Het verhaal gaat dat het plaatselijke klooster hier eerder wijn met bubbels wist te maken dan in de Champagne. Hoe het ook zij: de bekende Blanquette de Limoux is een heel andere wijn dan champagne. Voor echte blanquette moet de locale druif de mauzac worden gebruikt, die wijnen met een fijne, rinse appelsmaak geeft. Deze frisfruitige wijn komt helemaal tot leven bij deze pittige groentencurry. Kijk voor meer gegevens over deze wijn op Wijnkronieken.

Mariëlla

Advertenties