img_0203.jpgIn de ketel: Finse ovenschotel met winterpeen en rijst

Onder de kurk: een frisse, fruitige rode wijn van grenache

Na mijn speurtocht naar authentieke Finse gerechten is mijn conclusie eigenlijk dat de Finse winterkeuken grote overkeenkomsten vertoont met de Nederlandse. Het is een nog noordelijker europees land, met Russische en ook Zweeds/Noorse invloeden, maar de keuze aan ingrediënten is overeenkomstig. Roggemeel, winterknollen en -penen, ui, prei, kool, aardappelen en melkproducten keren vaak terug. Nee, we gaan niet meer klagen dat dat weinig spannend is. In de Herberg weten we allang hoe lekker je kunt koken met die oude bekenden.

De Finnen maken graag ovenschotels met aardappelen, rijst en wintergroenten, die wel wat weg hebben van onze stamppotten, maar toch net een beetje anders zijn, en daarom een plaatsje verdienen op het menu van onze Herberg.

Een Fins kookboek dat vaak genoemd wordt is dat van Beatrice Ojakangas. Ik heb het (nog) niet in mijn bezit, maar als Nigella het gebruikt…. Stamgasten en de waardin weten hoe het staat met mijn kookboekenverslaving.

Ariane

Porkkanalaatikko
wortelschotel met rijst

Lekker met vis of een vleesstoofpotje

halve kilo wortelen
water
1 ½ dl rondkorrelrijst
5 dl kookvocht van wortelen
5 dl melk
2 eieren
zout en witte peper
nootmuskaat

Maak de wortelen schoon, snijd ze in stukjes en kook ze in ruim een halve liter water gaar in een kwartiertje.
Verwarm de oven op 175 graden.
Vang het kookvocht van de wortelen op in een pan en kook de rijst tot het vocht is opgenomen.
Maak de wortelen fijn met een vork of staafmixer en meng ze met de rijst en de rest van de ingrediënten.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
Doe het mengsel in een ovenschotel en zet hem voor ongeveer een uur in de oven.

Onder de kurk: een frisse, fruitige rode wijn van grenache

Bij deze ovenschotels past gewoon een lekkere ‘warme’ wijn, met veel fruit en veel pit. Ik schenk er zelf graag een Côte du Rhône bij, waarbij de grenache een hoofdrol speelt. De kok kwam laatst thuis met een Cannonau di Sardegna, een rode wijn van Sardinië. Ook die smaakt heerlijk bij zo’n Finse ovenschotel; niet verwonderlijk, want de grenache en de cannonau zijn dezelfde druif!

Overigens maakt het wel uit wat je bij deze ovenschoteltjes eet. Alles met vlees combineert goed met deze wijn. Als er echter vis bij geserveerd wordt, kijk dan even hoe de vis is klaargemaakt. Gegrillde stevige vis kan best tegen een lichte fruitige rode wijn. Maar anders kun je er ook een houtgerijpte witte wijn bijdrinken, een mooie Chardonnay bijvoorbeeld.

Mariëlla

Advertenties