karelia2.jpgIn de ketel: Finse pasteitjes

Onder de kurk: een frisse fruitige Sauvignon Blanc

 In de ketel: Op reis in Finland ben ik op zoek gegaan naar eenvoudig en eerlijk Fins eten. Daar was wat moeite voor nodig, een stad als Helsinki is vergeven van de fast food restaurants, pizzaketens en ijstentjes. Als je echt Fins eten wilt proeven, moet je op zoek. Er zijn diverse specialiteitenrestaurants, waar rendier, zalm en Finse kazen worden geserveerd.
Met een beetje speurwerk en wat tips van de Finnen zelf vond ik gewoon op de bakkersafdeling van de supermarkt deze pasteitjes. Ze zijn er met aardappelvulling, maar ook met rijst of andere granen zoals boekweit of gerst.

Vulling:

halve liter water
3 dl paprijst of risottorijst
9 dl melk
1,5 theelepel zout 

  • Kook de rijst in het water tot het water is opgenomen
  • Voeg de melk toe en roer goed door
  • Kook het geheel zachtjes door gedurende 40 minuten, roer nu en dan
  • Voeg als laatste het zout toe

Pasteibodem:

2 dl koud water
1,5 theelepel zout
3,5 dl roggebloem
1,5 dl tarwebloem

Voor de afwerking na het bakken:

1 dl melk vermengd met 50 gram gesmolten boter

  • Kneed deze ingrediënten tot een soepel deeg
  • Laat het deeg een half uur rusten op een koele plek
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem porties deeg van ongeveer formaat mandarijn en rol uit tot dunne ronde lapjes van ca 15 cm doorsnede
  • Leg nu vullig op de middenlijn van de deeglapjes en vorm het pasteitje met de vingers, zodat het een elipsvorm krijgt met gegolfde randjes (zie foto).
  • Bak de pasteitjes ongeveer 15 minuten
  • Giet na het bakken de melk met boter over de pasteitjes
  • Over de pasteitjes wordt vaak een mengsel van 2 gekookte eieren, 50 gram zachte boter en desgewenst 125 gram cottage cheese gesmeerd. Dit heet munavoi.

Varianten:

De pasteitjes kunnen ook gevuld worden met aardappelpuree, wortelpuree, gekookte boekweit of gerst. Ze zijn natuurlijk ook lekker met ander beleg zoals verse rauwkost, gerookte zalm, kaas of vleeswaren en verse tuinkruiden.

 Ariane

Onder de kurk:  Bij deze stevige kost drink je bij voorkeur een niet te ingewikkelde wijn. Lekker veel sappig fruit, lekker veel zuren om tegen de boter, de cottage cheese e.d. op te kunnen. Ik heb een prachtige Vin de Pays de Côtes de Libron op het oog, uit de Languedoc. Vader en zoon Pugibet van Domaine La Colombette maken daar prima wijnen met een lager alcoholgehalte, waaronder een mooie Sauvignon Blanc (11,5%). De wijn is wat minder strak dan de Sauvignon Blancs uit de Loire, maar weer iets minder exotisch dan de exemplaren uit bijvoorbeeld Nieuw Zeeland. Maar natuurlijk kun je ook kijken naar andere Sauvignon Blancs; in de Oostenrijkse Steiermark maken ze ook hele mooie, of in Zuid-Tirol, wat tegenwoordig bij Italië hoort en Alto Adige heet.

Mariëlla