tajine.jpg

v-rutabaga.jpgIn de ketel: Wintertajine met koolraap, rode ui en ingemaakte paprika, daarbij Marokkaans gekruide tofu

Onder de kurk: volle, sappige wijn, rood óf wit

In de ketel: Laat ik nu eens niet doordraven over saaie Hollandse wintergroenten. Kookliefhebbers weten allang dat wintergroenten niet saai hoeven te zijn. Al spant koolraap wel de kroon, vrees ik. Hoe vaak zou hij nog op het menu staan in het gemiddelde Nederlandse gezin? De saaie koolraap met bloempapje ligt nog vers in het geheugen bij velen. Natuurlijk is er vanallerlei leuks mee te doen.
In de Herberg gooide ik hem in de tajine, en behandelde hem alsof hij uit verre oorden kwam.

Ariane

Nodig:

halve koolraap
2 rode uien
knoflook
ingemaakte gegrilde paprika (te koop in pot bij de buitenlandse winkel of supermarkt)
Marokkaanse kruiden
of 1 deel komijn, 1 deel kaneel, 1 deel koriander en 1 deel gemberpoeder, of versgeraspte gember
olie om te fruiten
desgewenst verse koriander of peterselie

couscous of rijst

  • Laat de tofu uitlekken, snijd hem in blokjes en laat hem marineren in een paar theelepels Marokkaanse kruiden (kant en klaar te koop) danwel kaneel, komijn, koriander en gember, een verkruimeld bouillonblokje en wat zonnebloemolie.
  • Snijd de uien in ringen, de koolraap in blokjes of reepjes, de paprika in kleine stukjes.
  • Fruit de uien aan in de tajine, pers de knoflook erboven uit, voeg ook daar de kruiden aan toe en roer de koolraapstukjes erdoor. Fruit deze even mee en laat het geheel een kwartier tot 20 minuten stoven, afhankelijk van hoe gaar je de groenten wil.
  • Voeg op het laatst de paprika toe en laat even meewarmen.
  • Bestrooi met gehakte verse koriander of peterselie.
  • Terwijl de tajine stooft: bak de blokjes tofu in hete olie lekker knapperig en serveer hem naast de tajine met rijst of couscous.

Onder de kurk: Het is al eerder gezegd, maar bij sommige gerechten moet je gewoon niet te moeilijk over wijn doen. Er zijn uiteraard combinaties van eten en wijn die voor elkaar gemaakt zijn, uniek, zeldzaam etc…, maar veel vaker is er niet slechts één wijn die bij een gerecht past. Smaken verschillen ook vaak tussen mensen: de een wil bij dit gerecht een volle, sappige rode wijn, de andere kiest voor wit. Ik adviseer onze gasten als ze voor wit gaan een mooie Chardonnay van onze kaart, maar wel eentje waarbij geen overdadig nieuw houten vaten gebruikt zijn.

Willen ze liever rood, hebben we diverse keuzes. In de Languedoc gebeuren hele spannende dingen tegenwoordig, en een ‘simpele’ rode Vin de Pays d’Oc van grenache, mourvèdre en syrah smaakt heerlijk bij dit gerecht. Iets avontuurlijker aangelegde gasten vraag ik of ze misschien eens een glas wijn van de gamaydruif willen proeven. In de Loire worden uitstekende frutige versies van deze druif gemaakt (Touraine Gamay), maar betaalbare toppers komen uit tien speciale dorpen in de Beaujolais, de zogenaamde cru’s van de Beaujolais. Deze wijnen hebben alleen de druif gemeen met Beaujolais Nouveau, voor de rest zijn ze echt van een andere orde.

De namen van die tien cru’s zijn Morgon, Moulin à Vent, Julienas, Chenas, St. Amour, Fleurie, Chiroubles, Regnié, Brouilly, Côtes de Brouilly. In de Herberg is meestal wel Morgon en Fleurie op voorraad. Ik heb de combinatie zelf nog niet bereid, maar ga hem snel eens uitproberen. Uiteraard doe ik verslag.

Mariëlla

Advertenties