138-3887_img.jpgIn de ketel: Grand dessert met als thema honing, fruit en specerijen

Onder de kurk: Sauternes, Tokaji Aszu of Icewine

Als kind woonde ik een tijdje in Engelstalige landen. Daar had je in restaurants vaak “sweets from the trolley”. Er kwam dan een karretje met taarten, puddingen, fruit en dergelijke langs, en je mocht van alles wat op je bord. Luilekkerland noemden wij dat altijd. Hetzelfde gevoel krijg ik bij een grand dessert. Een heel bord vol zalige zoete hapjes, en allemaal voor jou alleen. Maar… na een kerstdiner kan het er meestal niet echt meer bij. In de Herberg los ik dat op door de gerechtjes echt heel klein te maken. Gewoon een hapje van alles. Op de foto een grand dessert van een aantal jaren terug.
Dit jaar is het kerstdessrt in de Herberg een combinatie van een fruitspiesje met honingkardemomsaus, een honingroomkaastaartje en een christmascake-ijsbombe gepland. Heel zwaar, maar als je het klein houdt is het gezellig smullen na een grote maaltijd en gaat er niemand met een te vol gevoel van tafel.

Het ijstoetje maak je eventueel een week van te voren al, dat mag van goede kwaliteit gekocht ijs. De roomkaastaart kan twee dagen van te voren gemaakt worden, de fruitspiesjes moeten de dag zelf gemaakt worden. Ik geef hoeveelheden voor gewone gezinsdesserts. Bij het opdienen kun je zelf kiezen hoeveel je van het ijs en het taartje serveert.

Voor deze recepten liet ik me inspireren door het grote boek met desserts van uitgeverij Könemann. 

chr-pudding.jpgHet christmascakeijs
Het liefst maak je de ijsbombe in een kom, zodat de ijspudding het uiterlijk krijgt van een met witte suikerlaag geglazuurde christmascake. Als je hem opensnijdt zie je de donkere “cake” (het specerijen-chocoladeijs met vruchtjes). Heb je geen geschikte kom, dan kan het ook in een springvorm.

Nodig:

1 liter roomijs
1 liter chocoladeijs
geglaceerde kersjes, rozijnen (evt. in rum geweekt), ander geconfijt/gedroogd fruit zoals bessen, cranberry’s, ananas, mango, pruim, vijg…kies zelf wat je lekker vindt
een scheut rum, als je dat lekker vindt
gemalen kaneel, kruidnagel, gemberpoeder en kardemom

 • Laat eerst het witte ijs wat zachter worden, zodat je er een deel van de vruchtjes doorheen kunt mengen.
 • Bekleed de vorm met plasticfolie en maak een mooie gelijkmatige rand wit ijs op de bodem en langs de kanten. Dit wordt de laag witte icing die bij een christmascake hoort.
 • Zet de vorm in de vriezer en haal het donkere ijs eruit.
 • Als het roerbaar is meng je daar de rest van de vruchten doorheen, daarna de eventuele rum, en twee theelepels kaneel, een halve theelepel kruidnagel, een halve theelepel gemberpoeder en een theelepel kardemom.
 • Vul de met wit ijs beklede vorm met het donkere ijs en zet in de vriezer.

chscke.jpgDe honingroomkaastaart

Nodig:

600 gram roomkaas
125 gram honing
3 eieren
250 gram speculaasjes of digestives (volkorenkoekjes) gemengd met een schep speculaaskruiden
125 gram gesmolten roomboter
2 theelepels kaneel, kaneel om te garneren
een taartvorm van ca. 22 cm doorsnede

 • Verkruimel de koekjes met de evt. speculaaskruiden en meng er de gesmolten boter doorheen. Bedek hiermee de bodem van de taartvorm. Laat opstijven in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Klop met de mixer de roomkaas, eieren, honing en kaneel tot een homogene massa.
 • Giet dit mengsel in de bakvorm, strijk het glad en bak de taart ongeveer een uur in de oven. De bovenkant moet stevig aanvoelen.
 • Bestrooi de taart met kaneel. Goed af laten koelen voor je hem aansnijdt.

fruit.jpgDe fruitspiesjes

Nodig:

Ik gebruik hiervoor kleine stukjes banaan, ananas, peer, druif en mango, maar het meeste fruit is geschikt.
lange prikkers of spiesjes
3 eetlepels honing
halve theelepel gemalen kardemom
2 eetlepels gesmolten boter
rum of een andere brandewijn, denk eens aan een lekkere eau de vie van fruit!

 •  Maak het fruit schoon, snijd het in stukjes en rijg de stukjes aan spiesjes
 • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en bewaar bij kamertemperatuur
 • Naar keuze: gril het fruit 5 minuten en overgiet het met de saus, of sla dit over en eet ze lekker rauw met de iets opgewarmde saus.

Een fijne kerst!

Ariane

Onder de kurk: Zo’n grand dessert is helemaal af als je er ook een paar verschillende zoete wijnen bij kunt proeven. Ik schenk dan altijd bodempjes in en zet iedere gast die dat wil gewoon drie glaasjes voor. Van degene die ze het lekkerst vinden, schenk ik het glas daarna nog eens vol.

Voor deze romige lekkernijen bied ik dit jaar de keuze uit drie klassiekers: een Tokaji Aszu uit Hongarije; de beroemde zoete wijn van Bordeaux, Sauternes; en een flesje Canadese Icewine.

De Tokaji Aszu is al een heel oude wijn, waar keizers en koningen dol op waren. Je ziet hem niet zo heel veel in Nederland, maar hij is zeker te krijgen. Van de Sauternes heb ik in de kelder halve flesjes Chateau Haut-Mayne, een echte topper! De Canadese Icewine is eigen import, maar ook in Nederland zijn ze wel te vinden. Kun je helemaal geen icewine vinden, kun je ook eens naar Duitse Eiswein kijken. Voor dit type wijnen laten de wijnboeren de druiven net zolang hangen totdat er minstens één nacht met zeven graden vorst overheen is geweest. Dan worden de ijskoude bessen geoogst en wordt er wijn van gemaakt.  Wil je meer over deze zoete wijnen weten, kijk dan even op Wijnkronieken.

Mariëlla

Advertenties