wilgen.jpgZo en af en toe mogen de kok en ik ook eens uit. Natuurlijk maken we dan uitstapjes naar ‘verantwoorde’ bestemmingen, gerelateerd aan ons werk in de Herberg. Om die redenen hebben wij gisteren maar eens aangeklopt bij museumboerderij De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam.

Aan de oever van het veenriviertje de Giessen, in de Alblasserwaard, is een prachtige 17e-eeuwse boerderij ingericht als streekmuseum. Wij gingen speciaal voor de tentoonstelling ‘Hollandse kost van 1905 tot de schijf van vijf’, maar de vaste collectie is ook zeker de moeite waard.

De tentoonstelling gaat vooral in op manieren om eten te bewaren voor consumptie op een later tijdstip: wecken, zouten, kaas maken, zure zult en bloedworst bereiden of jam koken bijvoorbeeld. Er stonden prachtige weckflessen, stoofjes, voorraadpotten en allerhande gerei dat wij nog wel van onze oma’s en moeders kennen, maar onze kinderen waarschijnlijk al niet meer. Ik moest ook denken aan een boek dat ik ooit eens recenseerde, van Jozien Jobse-van Putten, Van pekelvat tot diepvrieskist, waarin uit de doeken gedaan werd waarom mensen eigenlijk voedsel wilden verduurzamen en bewaren. Dat had lang niet altijd te maken met behoefte aan eten in jaargetijden dat het schaars was: ook smaakvoorkeuren, status en cultuur spelen een rol. In de jaren zestig was het niet echt meer nodig groeten en fruit in te maken; toch bleven veel huisvrouwen dat wel doen. En tegenwoordig kunnen we witte kool prima vers eten en bewaren. Toch blijft er ook zuurkool gemaakt worden!

wecken.jpgAls je meer over allerhande inmaakgebruiken en technieken wilt weten, bezoek dan zeker deze tentoonstelling. Er worden ook een aantal leuke evenementen omheen georganiseerd.

In de vaste collectie hebben we vervolgens lopen genieten van de mooie oude kerstversieringen, van de rentenierskamer waar de pachters hun geld kwamen brengen, van het mooie serviesgoed, de oude wijnflessen in de voorraadkelder en de prachtige schildering in de opkamer. Dankzij het zonnetje konden we buiten op het museumerf ook nog even genieten van de prachtige uitzichten over de weilanden en grienden. Hollandser dan dit uitzicht kan bijna niet….

Mariëlla


Advertenties