kersen1.jpgIn de ketel: Eendenborstfilets met kersen

Onder de kurk: kriekenbier

Natuurlijk is het helemaal geen kersentijd, maar ik zet de komende dagen toch een spannend recept met kersen op de kaart. Vanavond was ik namelijk bezig met het opruimen van de boekenplank in de Herberg, en ik kwam er het prachtige boek Tot in de kersentijd. Verleden, heden en toekomst van de kersenteelt in de Kromme Rijnstreek tegen. Het staat al weer een tijdje op die plank, maar ik had nog geen tijd gehad het in te kijken. In het boek wordt aan de hand van foto’s, interviews en kaarten een beeld geschetst van de ‘kersencultuur’ zoals die in de eerste helft van de 20ste eeuw rondom Cothen en Wijk bij Duurstede aanwezig was. Het boek is een initiatief van de Stichting Kersenboek Kromme Rijnstreek, waarin onder andere Theo Vernooy, bekend van het Kersenfestival en de Publieksprijs van de Week van de Smaak, actief is.

Het boek is werkelijk schitterend uitgevoerd en eigenlijk een must voor iedere liefhebber van kersen of van de geschiedenis van de provincie Utrecht. Voor slechts 15 euro kun je het aanschaffen via www.kersenfestival.nl, www.kersen.nu, de VVV Wijk bij Duurstede of Fort Vechten in Bunnik.

Naast al het historische materiaal is er ook aandacht voor de recente opleving in de kersencultuur, waaronder het eerder genoemde kersenfestival. En er staan een aantal smakelijke recepten in van onder andere Arjan Smit van de Pronckheer, René van de Veer van de Veldkeuken en Jan Wiezer van Fort Vechten. Van de laatste neem ik hier een recept voor eendenborstfilets met kersen en kriekenbier over, dat je ook in deze tijd heel goed kunt maken.

Ingrediënten voor 4 personen
4 eendenborstfilets
2 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels roomboter
40 gram wortel
40 gram knolselderij
40 gram ui
2 teentjes knoflook
1 takje tijm
1 potje kersen op sap (350 gram)
1 flesje kriekenbier van 37,5 cl
peper en zout

Snijd de wortel, knolselderij, ui en knoflook in heel kleine blokjes en fruit ze in 1 eetlepel roomboter goudbruin. Voeg het bier, de tijm en het kersensap toe en laat het 10-15 minuten doorkoken. Haal dan het takje tijm uit de pan, breng de saus op smaak met wat zout en versgemalen peper en houd warm. Smeer de eendenborstfilets in met wat peper en zout en bak beide kanten zo snel mogelijk om en om in een mengsel van 2 eetlepels zonnebloemolie en 1 eetlepel roomboter. Snijd het vlees in dunne plakjes en verdeel die over de voorverwarmde borden. Roer de kersen door de warme saus en schenk die over de filets.

Onder de kurk: gekoelde kriek
Vooral in België is dit heerlijke frisse bier te krijgen, onder andere bij brouwerij Cantillon in Brussel. In Vlaanderen is het een echt streekproduct. Maar ook Nederlandse slijters hebben soms wel één of twee merken in huis. Voor de bierkaart van de Herberg ga ik af en toe naar een bierspeciaalzaak, zoals Bert’s Bierhuis in Utrecht of het ’t Brouwershuys in Baarle-Hertog.

Mariëlla

Advertenties