151-5188_img.jpgIn de ketel: pepernotenbrood (witbrood gevuld met pepernoten)

Onder de kurk: bisschopswijn, warme chocolademelk of anijsmelk, koffie of thee

Bij ons in de Herberg vieren we graag Sinterklaas. We zorgen direct na de aankomst van de Sint voor kruidnoten, taai taai, speculaas en marsepein van een goede bakker en schenken er warme bisschopswijn bij. Kleine gasten mogen bij de haard hun schoen zetten, als ze er mooi bij zingen. Kruidnoten worden in de volksmond om de een of andere reden altijd pepernoten genoemd. (Echte pepernoten zijn een soort taai taai-achtige brokken.)
Als er kruid/pepernoten overblijven zijn die erg leuk te verwerken in een brood. Maar waarom zou je wachten tot ze overblijven? Wij maken dit brood ook wel eens tussendoor, gewoon omdat het heel erg lekker is! Serveer het bij een broodmaaltijd of bij de koffie, een beetje zoals je dat met suikerbrood, paas- en kerststol doet, of met een glaasje warme wijn.

Ariane

500 g (Italiaanse) bloem of gebuild meel
250 ml water
7 gram instantgist
10 gram zout
een flinke mok kruidnoten, naar smaak aan te passen
2 eetlepels  neutrale olie of gesmolten roomboter
eventueel een stukje marsepein of spijs ter grootte (en vorm) van een halve tot hele winterwortel

Wie geen zin heeft in zelf wegen kan natuurlijk ook een broodmix voor witbrood nemen.

  • Meng alle droge ingrediënten, voeg olie/boter en water toe en kneed er een soepel deeg van.

  • Laat dit ca. een uur rijzen, tot het ongeveer is verdubbeld in volume.

  • Maak het deeg plat, leg de peper(kruid)noten erop, kneed ze door het brood, rol als je dat wilt de spijs of marsepein in het brood en vouw het  in de vorm die je kiest (vloerbrood, kleine broodjes, laars, pietenmuts of mijter of gewoon in een bakvorm).

  • Laat het nog een half uur rijzen en bak het af op 220 graden, gedurende ongeveer een half uur.
  • Eet het met roomboter, eventueel (voor de zoetekauwen) met bruine suiker of stroop.