griekse-rijst.jpgIn de ketel: Griekse rijst

Onder de kurk: druivensap, tropische vruchtensmoothie

Wanneer er een gezin met kinderen op bezoek kwam, waarvan wij niet wisten of het goede eters waren, maakte mijn moeder vroeger altijd het volgende recept. Het is nog nooit gebeurd dat kinderen het niet lustten! Vandaar dat wij dit gerecht graag op de kinderkaart van de Herberg zetten.

1 biologische kip (of vier poten), tijm, laurierblad, 1 ui
de bouillon van de kip
400 gram ronde rijst (arborio)
6 vleestomaten
2 tenen knoflook (desgewenst)
2 uien, fijngesneden
olijfolie
150 gram gewelde rozijnen
desgewenst geraspte oude kaas
een flink bosje verse tijm, of halve tot een hele eetlepel tijm uit een potje
een hand fijngehakte verse peterselie

  • Zet de kip op in een flinke pan water met een laurierblad, zout, ringen van 1 ui en tijm, en kook hem gaar. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Laat de kip ver genoeg afkoelen zodat je het vlees van de botten kunt halen. Zet apart.
  • Fruit de uien en de knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rijst toe, roer tot hij glazig is, voeg een flinke soeplepel bouillon toe, voeg de in blokjes gesneden tomaten en de tijm toe.
  • Blijf roeren en voeg steeds bouillon toe wanneer het te droog wordt.
  • Wanneer de rijst bijna gaar is (na 15 tot 20 minuten) wordt de kip toegevoegd.
  • Roer op het laatst de rozijnen door de rijst en bestrooi desgewenst met verse peterselie en geraspte kaas.
  • Voor de grote eters: feta en olijven smaken hier heerlijk door.
  • Wanneer er geen kleine eters zijn is het lekker om de rijst “af te blussen” met een glas witte wijn, voor de bouillon wordt toegevoegd.