lampions.jpgIn de ketel: Couscous met geroosterde pompoen en paddestoel

Onder de kurk: een glas witte wijn, bijvoorbeeld Vernaccia di San Gimignano

De schaal met snoepjes en doosjes rozijntjes staat klaar in de Herberg. Ondanks het slechte weer verwachten we toch straks wel wat kinderen aan de deur die St. Maarten lopen. St. Maarten, St. Maarten, de koeien hebben staarten……

De meeste kinderen hier in de buurt lopen met een gewone lampion langs de deuren, maar een enkeling (of enkele ouder) heeft de aloude biet of pompoen uitgehold en daar een waxinelichtje in gedaan.

Heb je nog restjes pompoenvlees over en weet je niet wat je ermee moet doen: in de Herberg maken zowel de kok als ik wel eens heerlijke gegrilde pompoen met paddestoelen. Schenk er een glaasje lekkere witte wijn naar keuze bij (bijvoorbeeld die Vernaccia di San Gimignano die ook zo lekker bij de paddestoelenlasagne paste) en je hebt een heerlijk maal.

Mariëlla

Couscous met geroosterde pompoen en paddestoelen

2 personen
2 rode uien
250 gr. pompoenvlees
250 gr. kastanjechampignons
150 gr. andere paddestoelen (wat je maar kunt krijgen)
oregano, olijfolie, zwarte peper, zout
150 gr. couscous
bieslook, munt en paprikapoeder

Verwarm de grill voor. Pel de uien en snij ze in dunne plakken. Snij de resten pompoen in platte stukjes. Veeg de paddestoelen schoon. Meng op een bakplaat de ui, pompoen, paddestoelen, oregano en druppel er lekker wat olijfolie over. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Schuif het bakblik circa 15 cm. onder de hete grill en rooster de groenten in 15 minuten beetgaar. Schep regelmatig om.

Laat in een kom met 225 ml kokend water de couscous 5 minuten wellen. Knip de bieslook en munt fijn. Verhit in de wok een eetlepel olijfolie, schep er wat paprikapoeder door en voeg de couscous toe. Verwarm de couscous onder voortdurend omscheppen zo’n 3 minuten. Schep er de groene kruiden door.

Schep de couscous in twee diepe borden en verdeel er het pompoenmengsel overheen. Eet smakelijk!

Advertenties