superburger.jpg In de ketel: huisgemaakte superhamburger voor het hele gezin

Onder de kurk: gewoon wijn, rode wijn

In de ketel: Ik kan er niets aan doen, maar als het over junkfood gaat, dan moet ik vaak wat zeuren. Eten bij de Mac-Snack zoals ik het altijd noem, ik gruw er eigenlijk een beetje van. Goed, de frietjes zijn best lekker, maar de salades zijn zo koud dat je glazuur er afspringt, het gebak, ijs en de milkshakes zijn te zoet en de hamburgers zijn soppig en smaken allemaal hetzelfde. We doen het wel eens hoor, als ouders van een stel pubers, maar liever eet ik in mijn eigen Herberg!
Zelf hamburgers maken kan ook, en dan hebben ze meer smaak, is het brood van goede kwaliteit en kun je zelf de saus, rauwkost en kruiden kiezen. Het betere eetcafé zet ze wel eens op de kaart, zelfgemaakte hamburger. En dat is dan vaak ook echt lekker. Voor het jonge volkje zetten we deze week hamburger op de kaart van de Herberg. En dan nog supersize ook, in weerwil van de portieverkleining die Mac-Snack heeft moeten doorvoeren na de documentaire Supersize me. Het enige verschil is dat deze hamburger voor het hele gezin is: je snijdt hem in punten en eet hem samen!

Ariane

Onder de kurk: Bij zo’n heerlijk makkelijk recept hoort ook gewoon een makkelijke wijn. Een wijn voor alledag, waar je gewoon niet moeilijk over moet doen. Niks met chateau’s of domaines, gewoon rode wijn. Tegenwoordig kun je in de supermarkt prima merkwijnen kopen: Castel, Lindemans, Rosemount of Jacob’s Creek bijvoorbeeld. Kies gewoon de druivensoort die je lekker vindt.

Wil je toch wat meer ‘naam’ of wat meer spanning in de wijn, omdat het vriendinnetje van je 17-jarige puber mee-eet bijvoorbeeld, kun je natuurlijk ook wat anders openmaken. Denk dan eens aan een Portugese tafelwijn (Meio Queijo bijvoorbeeld). Uit Portugal komen steeds betere en betaalbare pittige tafelwijnen, goed te combineren met simpele gerechten.  De Portugese keuken is over het algemeen ook vrij recht-toe-recht-aan.

Mariëlla

 

 

500 gram biologisch of scharrelrundergehakt
kruim van 2 oude boterhammen
2 eieren
kruiden naar smaak: verse tuinkruiden, marokkaanse kruiden, kerrie, gewone gehaktkruiden, gehakte uitjes, knoflook….

1 groot rond brood, een vloerbrood of een Turks brood zijn heel geschikt
3 of 4 tomaten of wat je maar lekker vindt
8 blaadjes sla of andere rauwkost
augurken, uitjes, pickles,
vier plakken kaas
mosterd, mayonaise en ketchup

  • Maak het gehakt aan zoals je dat lekker vindt, met 2 eieren en broodkruim
  • Vorm er een hamburger van die ongeveer zo groot is als het brood dat je hebt gekocht
  • Bak de hamburger in de koekepan of gril hem: als je geen gedoe wilt met zo’n groot geval kun je ook het gehakt gewoon rul bakken. Smaakt net zo lekker!
  • Snijd het brood dwars doormidden, leg de hamburger er tussen en maak het af met rauwkost en saus naar keuze
  • Snijd in punten en serveer.

Ariane

Advertenties