zuurkool.jpgIn de ketel: Zuurkool met ham en kaas uit de oven

Onder de kurk: een lekker flesje Riesling, bijvoorbeeld Vom Schiefer van Ansgar Clüsserath

In de ketel:
Kinderen zijn vaak dol op zaken als patat en pizza, om maar te zwijgen van ’s werelds grootste hamburgerketen. In de Herberg voelen we toch een zekere missie: kinderen leren om allerlei smaken te gaan waarderen. Een stamgast plaagt zijn kinderen wel eens wanneer ze onderweg vragen waar er die avond gegeten wordt. Dan antwoordt hij steevast: “Bij de Zuurkoolkoning” (daarmee bedoelend dat er misschien wel friet gegeten gaat worden….).

Zuurkool is voor veel kinderen een lastige smaak. Mijn moeder maakte de zuurkool altijd klaar volgens onderstaand recept. Ham combineert al sinds mensenheugenis heel goed met zuurkool, de aardappelpuree en de kaassaus verzachten de voor kinderen misschien wat heftige smaak van de kool. Ik heb hier zelf zuurkool mee leren eten, en dat was nog voor de tijd van de “Zuurkoolkoning”.

Ariane

Onder de kurk: Bij zuurkool wordt meestal witte wijn gedronken, vaak uit de Elzas of uit Duitsland. De kelder van de Herberg is onlangs weer aangevuld met de overheerlijke Riesling Vom Schiefer van het wijngoed Ansgar Clüsserath in de Moezel. Deze raad ik dan ook van harte aan bij deze zuurkoolschotel. Overigens mag je er van mij ook mee koken, ook als er kinderen mee-eten: van de alcohol blijft na het koken en in de oven echt weinig meer over en de kinderen zullen er geen schadelijke gevolgen van overhouden.

Mariëlla

500 gram zuurkool
200 gram goede scharrelham, in niet te dunne plakken
200 gram geraspte belegen of oude kaas
4 dl melk (of wijn, als er geen kinderen meeëten)
50 gram bloem
een lekkere luchtige aardappelpuree van kruimige aardappelen

  • Maak volgens eigen recept een lekkere, luchtige aardappelpuree. Schaf voor een echt lekkere puree een pureeknijper aan, succes gegarandeerd!
  • Kook de zuurkool ongeveer 15 minuten in weinig water, als het ongekruide zuurkool is, kook dan een kruidnagel en een laurierblad mee.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak een kaassaus door de kaas aan de opgewarmde melk toe te voegen, te roeren tot hij gesmolten is en de saus daarna te binden met wat met koude melk aangelengde bloem. Maak hem af met wat nootmuskaat.
  • Dit is ook lekker met witte wijn in plaats van melk, maar dat is niet zo geschikt voor kinderen. Binden doe je dan beter met maizena.
  • Rol de zuurkool in de ham.
  • Doe de puree in een ingevette ovenschaal en leg de rolletjes zuurkool daarop.
  • Schenk de kaassaus er over en zet de schotel ongeveer een half uur in de oven.
Advertenties