biokatoen2.jpgEen label voor duurzaam geproduceerde kleding 

Onder het genot van een lekker glas bij de openhaard ontstaan in de Herberg vaak goede gesprekken. Het is erg leuk om mee te maken hoe gasten ervaringen met elkaar delen en elkaar tips geven. Er wordt natuurlijk vaak gepraat over eten. Over hoe lekker het is, over waar je bepaalde dingen het beste kunt kopen, maar ook over hoe erg het is dat niet iedereen op aarde voldoende heeft en ook hoe erg het is dat sommigen er zo mee omgaan zodat ze juist te zwaar worden. Ook over waar het eten vandaan komt, hoe naar het is dat er mensen en dieren verkeerd worden behandeld voor ons voedsel, hoe jammer het is dat het milieu er vaak zo onder lijdt. Je wilt het graag “goed” doen, maar hoe doe je dat nou? Zo kom je vanzelf ook uit bij andere produkten, en dan zou je willen dat alles wat inzichtelijker was. Dat er scharrel- en biologisch bestaat is erg fijn, dan weet je tenminste enigszins waar je eten vandaan komt. Was dat maar zo met alle produkten!

Sinds een tijdje bestaat er een “label” voor kleding waarvan de producten zeggen dat hij duurzaam geproduceerd is. Dat wil volgens Made-by zeggen: met respect voor mens en milieu. Made-by is een overkoepelend label, een flink aantal kledingmerken voeren het. De bedoeling is dat de hele productieketen in orde is, dus zoveel mogelijk biologische katoen, samenwerking met naaiateliers die een sociale gedragscode hebben. Er worden op milieu- en handelsgebied nieuwe projecten opgezet in samenwerking met Solidaridad.
Made-by geeft eerlijk toe dat nog lang niet alle stappen in de keten helemaal ok zijn. Ze streven toch juist naar duidelijkheid en inzichtelijkheid, en publiceren daarom op de site zoveel mogelijk gegevens over het hele maakproces van kleding. Ook kan de klant op de site kennis maken met de makers. Een fijn initiatief, en hopelijk komen er ook bij andere producten dit soort labels.

Ariane

Advertenties