wijn_2004.jpgOnder de kurk: Appelwijn uit België

Toegegeven, ook in Nederland wordt appelwijn gemaakt, en lekkere ook. Maar de appelwijn van Kelders I Genne Pley in ’s Gravenvoeren (Net over de grens ten zuidoosten van Maastricht) is echt iets bijzonders. De heer Ernon van I Genne Pley maakt er een wetenschap van. Hij noemt zich dan ook pomoenoloog, een appelwijnkundige. Na een voorzichtige start met wijnmaken (wat van oudsher in de familie al gedaan werd) raakte hij gebiologeerd door de verschillen tussen ras, bodem, plukperiode en ging hier daadwerkelijk onderzoek naar doen. Zijn kelders fungeren regelmatig als onderzoekslaboratorium.
De filosofie van de heer Ernon is dat je van de juiste appelrassen (niet alle rassen zijn even geschikt) prima wijnen kunt maken, die kunnen concurreren met witte wijnen van bepaalde druivenrassen. Hij maakt wijnen van één of eventueel twee rassen tegelijk. Dit in tegenstelling tot wat mijn eigen wijnmaakboeken beweren! Ik was al helemaal gewend aan het idee dat je alleen een goede appelwijn kunt maken van een mengsel van diverse rassen.  Dit blijkt een ouderwetse appelwijnopvatting te zijn, zie het citaat van de site van I Genne Pley:
Volgens de toen heersende opvattingen moest men een mengsel maken van groen en rood fruit, van zuur en zacht (lees zoeter). Daar zulks steeds eenzelfde product zou (moeten) leveren, deden we dat nooit en verwerkten we ras per ras, bodem per bodem en pluk per pluk.
De heer Ernon maakt nu wijnen van onder (veel!) andere de rassen Nagafu, Cameo, Fuji, Greenstar, Delblush, Idared en Pirouette. De wijnen dragen mooie namen als “Vroege Herfstsymfonie” en “Overmoed van Voeren”. De Pirouette schijnt trouwens een bijzonder resistent appelras te zijn en meneer Ernon sprak zijn verbazing uit over het feit dat deze appel helemaal niet voor de consument bereikbaar is. Sinds die uitspraak staat hij op mijn verlanglijstje voor de herbergtuin, we hebben in de boomgaard nog een plekje voor een mooie appelboom….

Ariane

Advertenties