img_1087.jpgIn de brouwketel/onder de kurk: Blanche, Blonde, Brune en Black van Brasserie de Bellevaux

De waardin kan een bijzonder bier aan onze bestellijst toevoegen! In de Belgische Ardennen ligt een kleine, nieuwe brouwerij die ik twee weken geleden bezocht. Op een zonovergoten zaterdag toog ik samen met mijn familie naar Brasserie de Bellevaux, opgericht en bemand door Nederlanders. De brouwerij is vernoemd naar het dorp Bellevaux en gebruikt op haar etiketten het prachtige wapen van de familie Bellevaux.
Wij werden ontvangen door Carla Berghuis en haar man Wil. Hoewel we buiten de openingstijden langskwamen en er net druk gebrouwen was voor het dorpsfeest, waren we van harte welkom. Het zonnige terras werd snel in orde gemaakt, een buurman die langskwam werd ingezet om ons het te proeven bier te serveren en Carla vertelde ons met groot enthousiasme de geschiedenis van de brouwerij en de bijbehorende gebouwen, die decennialang dienstdeden als boerderij.
img_1079.jpgWe hoorden over de magie van de locatie, waar Carla en haar familie al jaren voor de aankoop een bijzondere aantrekkingskracht en rust voelden, over de aankoop van de boerderij en het plan om er een brouwerij te beginnen. Carla vertelde over de verbouwing, die volledig in harmonie moest zijn met de bestaande gebouwen. We kwamen vanalles te weten over de aankoop en bouw van de brouwinstallatie, die modern moest zijn, maar ook aantrekkelijk om te zien (van koper) en daarom helemaal in onderdelen uit Japan werd gehaald. Met hulp van de in het dorp aanwezige technische kennis is de installatie uiteindelijk weer in elkaar gezet.

Intussen serveerde buurman Pierre de Blanche, daarna de Blonde, en op ons verzoek ook nog de Brune en de Black. Heel bewust dragen de bieren allemaal een naam met een B. Ik was volledig overdonderd door de kwaliteit van dit bier, het is werkelijk heel bijzonder! De smaak steekt uit boven die van de bekende Belgische bieren zoals (ik noem maar wat) Hoegaarden, Grimbergen, Leffe en is eigenzinnig, maar toch heel toegankelijk. Na het proeven kregen wij een rondleiding langs de brouwinstallatie, de zakken graan en hop en de bottelmachine.

img_1098.jpg

Bijzonder aan deze brouwerij is ook het respect voor de omgeving, voor de bestaande gebouwen, en voor de gebruiken in het dorp. De brouwerij had die vrijdag druk gedraaid voor het brouwen van bier voor het dorpsfeest diezelfde avond! Ik kan het iedereen aanraden hier eens langs te gaan (wel graag op afspraak : op zaterdag en zondag is de brasserie tussen 12 en 18 uur open. Rondleidingen zonder afspraak zijn altijd om 16 uur. )

Wij hopen natuurlijk in de toekomst dit bijzondere bier in de Herberg te kunnen serveren.

Advertenties