food-to-die-for.jpgIn de ketel: Lasagne met paddestoelen

Onder de kurk: Vernaccia di San Gimignano Santa Margherita 2006
of, zoals Kay Scarpetta het doet: een goede Chianti

Wij waardinnen houden erg van lezen. Op de rustige dagen in de Herberg ligt er altijd wel ergens een boek waar wij in bezig zijn. Mariëlla noemde al eens de boeken van Susan Albert, die we allebei kunnen waarderen. Zelf ben ik ook heel enthousiast over de Kay Scarpetta-serie van de Amerikaanse schrijfster Patricia Cornwell. Scarpetta is een vrouwelijke patholoog anatoom. Zij lost tijdens haar werk moorden op, Cornwell schuwt daarbij niet de details van het werk van een patholoog anatoom uitgebreid te beschrijven.
Trouwe gasten zullen zich afvragen waarom ik opeens begin over een onderwerp waar je doorgaans een sterke maag voor nodig hebt. Nou, het bijzondere van Kay Scarpetta is dat zij in alle boeken ook graag achter het fornuis staat! Zij kookt met veel passie allerlei Italiaanse gerechten voor haar dierbaren, en dit koken speelt een belangrijke rol in de verhalen. Het vormt een aangenaam rustpunt tijdens het lezen van de bloedstollende verwikkelingen in haar romans. Scarpetta’s recepten zijn ook verschenen in boekvorm. Uit het boek “Food to Die for” het recept voor lasagne met paddestoelen en artichokharten.

Ariane

Onder de kurk

Bij deze lasagne een goede wijn op de kaart zetten heeft me vele dagen plezierig gepieker opgeleverd. In eerste instantie dacht ik: lasagna, pasta, rode wijn. Maar toen keek ik nog eens goed naar de ingrediënten en zag artisjok, ei, ricotta, kaas en ook paddestoelen. Mijn gedachten gingen vervolgens uit naar een witte wijn, omdat het bittere van de artisjok en het vette van ei en kaas nu eenmaal beter met witte wijnen combineren dan met tanninehoudende rode wijnen. Tannine versus ei en kaas, dat botst vaak.

Ik raad dan ook aan bij deze bijzondere lasagne een volle maar toch fruitige en frisse witte wijn uit Spanje of Italië te serveren. Op de Herbergkaart heb ik sinds kort een overheerlijke Italiaanse wijn, een Vernaccia di San Gimignano Santa Margherita 2006 van Azienda Agricola Panizzi in San Gimignano (Toscane). Deze bleekgele wijn heeft een mineralige en citrusachtige geur waarin ook duidelijk vanille te herkennen is en een volle, rijpe smaak. Bij Panizzi gebruiken ze duidelijk hout om deze wijn te lageren (vijf maanden op kleine vaten van 225 liter – barriques), maar dat komt de wijn absoluut ten goede.

Wil je de wijn op je eigen menukaart zetten, ga dan even langs bij een winkel aangesloten bij Les Genereux. De prijs is € 14,90.

Mariëlla

Aanvulling van de kok: Kay Scarpetta zelf serveert bij deze lasagne gewoon een goede chianti, wat natuurlijk nooit misstaat bij een stevige Italiaanse maaltijd. Waaraan de waardin dan weer uit eigen ervaring toevoegt dat Scarpetta toch echt de wijntip van de Herberg eens moet proberen!Ingrediënten
200 gram mozzarella
300 gram lasagnevellen of verse lasagne voor 4 personen (ongeveer 450 gram)
250 gram paddestoelen naar keuze (Patricia gebruikt porcini, maar champignons, portobello’s, shi takes, en/of oesterzwammen zijn ook lekker)
250 gram mager rundergehakt
1 paprika in stukjes
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook in kleine stukjes
1 kruidnagel
olijfolie
1 blik artisjokharten
oregano, venkelzaden, zout, versgemalen peper
driekwart liter goede tomatensaus, zelfgemaakt of uit een fles
half glas rode wijn
250 gram ricotta
1 ei
150 gram versgemalen Parmigiano-reggiano
verse basilicum en peterselie, gehakt

  • Bij gebruik van gedroogde paddestoelen: breng ze in een pannetje met wat water aan de kook en laat ze een kwartier weken. Laat ze uitlekken en snijd ze daarna in stukjes.
  • Bij gebruik van verse paddestoelen: maak ze schoon met een borsteltje en snijd ze in stukjes.
  • Bak het gehakt rul in een braadpan, zet apart.
  • Fruit de ui, paprika en knoflook in de pan, gedurende ongeveer vijf minuten.
  • Voeg het gehakt, de artisjokharten, paddestoelen, oregano, venkel, zout en peper toe. Roer de tomatensaus erdoor, samen met een glas rode wijn.
  • Laat de saus 15 tot 20 minuten heel zacht pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Roer in een grote kom de ricotta, het ei, de helft van de parmezaanse kaas en een flinke hand basilicum en peterselie goed door elkaar.
  • Snijd de mozarella in stukjes.
  • Vet een lasagneschaal in met wat olie, maak laagjes van de lasagnevellen, het ricottamengsel en de mozarellastukjes, en de rode saus door steeds een derde van de hoeveelheden te gebruiken, af te dekken met lasagnevellen en een nieuwe laag te maken.
  • Strooi als je klaar bent met stapelen de rest van de parmezaanse kaas over de lasagne en schuif hem in de oven. Na ongeveer een half uur is de lasagne klaar.