mz00191-kuemmel.jpeg Hoewel onze eigen keuken natuurlijk favoriet is, eten de beide waardinnen ook graag een hapje buiten de deur. En daar doen we dan soms weer inspiratie op voor gerechten en drankjes van de eigen Menukaart.

Onlangs dineerde ik in Harderwijk, bij het bekende restaurant ’t Nonnetje. Ik voelde me er helemaal thuis, want de sfeer van het restaurant en het omringende plein, de Vischmarkt achter de middeleeuwse Vischpoort, paste helemaal bij onze Herberg. Het aperitief dat we er kregen was heel bijzonder: een glas Crémant de Loire met een druppeltje kummellikeur. De likeur geeft een subtiel accent aan de droge, mousserende wijn en levert een apart aroma.

Crémant de Loire is een bubbeltjeswijn die vooral in plaatsjes bij Saumur, pal langs de Loire, wordt gemaakt. De goede kunnen zich werkelijk meten met Champagne. Grote namen zijn Ackerman en Veuve Amiot, maar ook onder de kleine producenten zitten prima wijnen.

Kummellikeur is een heel oud drankje dat door de firma Bols al in de 17e eeuw werd gemaakt. Anno 2007 wordt het op commerciële basis nog door de firma A. van Wees Distilleerderij De Ooievaar gemaakt. Kummel, het Duitse woord voor karwij (Carum carvi L.), is een schermbloemige met geneeskrachtige en culinaire toepassingen. Het zaad wordt gebruikt in (kruiden)wijn en likeur en in de Duitse en Oostenrijkse keuken: in zuurkool, kaas, worstjes, gebak en brood bijvoorbeeld. Kummel wordt vooral in ‘zware’ keukens gebruikt, omdat het een rol speelt bij de vertering van het eten. Er is een sterke verwantschap met komijn, dat ook in kaas en likeuren wordt gebruikt.

Op onze kaart dus vanaf heden Crémant de Loire met kummellikeur: schenk in klaarstaande champagneglazen een scheutje kummellikeur en vul aan met de mousserende wijn. Probeer even uit wat de beste verhouding is! Serveer dit aperitief bij mooie vishapjes met makreel.

Mariëlla

Advertenties