bonnelouise.jpgHoewel we diverse fruitbomen in de Herbergtuin hebben staan, kopen we ook regelmatig appels en peren bij omliggende fruittelers en boerderijen. Nu er nog volop peren zijn, maken we uiteraard ook lekkere dingen met dit toch wat ondergewaardeerde fruit. Hoeveel kinderen eten er thuis eigenlijk nog wel eens een peertje? Maar ja, wat wil je ook met veel van dat melige spul uit de supermarkt…. De peren die ik onlangs van de teler haalde, zijn lekker zoet, van het ras Bonne Louise. Ik heb er chutney van gemaakt, maar hij is ook favoriet bij bezoekende kinderen, gelukkig. Het recept van de perenchutney is een aanpassing van een aanpassing van een recept dat op internet te vinden is. De kok kreeg vorig jaar een potje van die zelfgemaakte chutney cadeau, en we aten het bij een heerlijk roodschimmelkaasje en een glaasje zelfgemaakte wijn van peren- en morellensap.

Mijn variant op het recept dat de kok van haar vriendin kreeg, staat hieronder.

Benodigd:

1 kg peren
450 gram suiker
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theelepel zeezout
500 ml ciderazijn (bij voorkeur lichte, dat is mooier voor de kleur van de chutney)
1 ui
1 eetlepel mosterdzaad (niet de ronde zaadjes, maar het poeder)
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel cayennepeper (doe hier voorzichtig mee, het mag ook wat minder)

Eventueel kun je er nog wat stemgember door doen. Ik heb het nu weggelaten, maar het stond in het oorspronkelijke recept en het lijkt me wel een goede toevoeging.

Schil de peren en verwijder de klokhuizen.
Pers een halve citroen uit, boen de andere helft schoon.
Pel de ui en snijdt hem in kwarten.
Doe alle ingrediënten in de ban en laat het geheel ruim een uur zachtjes koken.
Schep de halve citroen en de stukken ui uit de chutney en gooi de rest door een passeerzeef.
Doe de gepureerde massa opnieuw in de pan en breng nog even aan de kook.
Doe de kokende massa in klaarstaande, schone jampotten en sluit onmiddellijk af.
De hoeveelheid is goed voor twee jampotten van circa 350 gram.

Eventueel kun je nog wat stemgember (60gram) toevoegen aan de ingrediënten. Ik heb het nu weggelaten, maar het stond in het oorspronkelijke recept en het lijkt me wel een goede toevoeging.

Serveren bij roodschimmel kaasjes of bij oosterse gerechten.