pompoenen-1.jpg

In de ketel: Pompoensoep

Ik moet zeggen, de pompoenoogst van de herberg valt dit jaar erg tegen! Vorig jaar waren er toch een aantal ketels vol heerlijke pompoensoep van pompoenen uit eigen moestuin. Dit jaar moeten we het doen met een paar kleine pompoentjes die eerder voor de sier wel leuk zijn. Gelukkig zijn ze prima verkrijgbaar bij de groentenhandel tegenwoordig.
Het recept dat ik maak heb ik ooit stiekem opgevangen op een verjaardagsfeestje. Tegenwoordig staat hij elke herfst verplicht op de kaart, want er is een zekere stamgast uit het westen des lands die er nogal verzot op is.
Voor wie graag creatief is: pompoen laat zich prima combineren met allerlei smaken. Gebruik dan het basisrecept en laat de currypasta weg. Jamie Oliver combineert pompoen bijvoorbeeld met knoflook, kastanjes en rozemarijn, maar dan gegrild. Vast ook lekker in de soep!

Ingrediënten:

Voor vier personen heb je maar de helft van een gemiddelde pompoen (formaat kinderbal) nodig. Pompoen is even te bewaren als je hem afdekt met wat folie en in de groentela stopt. Je kunt natuurlijk ook extra veel soep maken en invriezen.

Verder:
1 prei
1 of 2 tenen knoflook
1 eetlepel Patak’s currypasta
1,5 liter kippen- of groentebouillon
100 ml slagroom
handjevol verse kruiden: peterselie, bieslook of koriander
olie om te bakken
zout en peper

  • Heel leuk: je kunt stoppen met het lastige schilwerk als je oranje pompoen gebruikt. De schil wordt namelijk gewoon zacht als je de pompoen kookt, en laat zich prima fijnmalen door de staafmixer.
  • Snijd de (halve) pompoen in blokjes van 2×2 cm. (De pitten gooi je weg)
  • Snij de prei in ringen, was, hak de knoflook fijn en fruit ze 5 minuten.
  • Voeg de pompoen en currypasta toe en bak even mee.
  • Doe de bouillon in de pan en kook de groenten gaar.
  • Pureer de soep met de staafmixer en maak op smaak af met de slagroom en groene kruiden.
Advertenties