lemons.jpgIn de ketel: citroenpudding met wijn

Samen met de wijnmakersuitrusting van de kok kwamen ook een aantal interessante wijnboeken richting de Herberg. Op Wijnkronieken kun je lezen hoe volgens een van die wijnboeken de huisvrouw van 1970 geleerd werd om te gaan met wijn in de keuken. Wijn was sinds de jaren zestig namelijk steeds meer een product geworden dat in de supermarkt aangeschaft kon werden, en de traditionele kopers van wijn – de notabelen, en dus mannen – raakten langzamerhand op de achtergrond. Anno 2007 schijnen vrouwen de belangrijkste kopers van wijn te zijn, zeker van die in de supermarkt.

In datzelfde boek stond ook een heerlijke citroenpudding die we voorlopig eens op de kaart van de Herberg zetten. Hij is heerlijk fris en makkelijk te maken. Ik geef de letterlijke tekst uit de Wijngids. Voor wijnkennis – wijngebruik en koken met wijn van de firma Siebrand.

Mariëlla

Citroenpuddig met wijn

Hiervoor is nodig: 2 grote glazen Rijn- of Moezelwijn (waardin: Duitse witte wijn, neem een lichtzoete variant), sap van 3 citroenen, 6 eieren, geraspte schil van 1 citroen, 200 gram suiker en 20 gram gelatine.

Eierdooiers met de suiker tot een dikke massa roeren en de geraspte citroenschil en de wijn ermee vermengen. Steeds roerend het geheel verwarmen tot het gebonden is. Dan de opgeloste gelatine en vervolgens het stijfgeklopte eiwit toevoegen. Het geheel laten afkoelen terwijl nu en dan geroerd wordt.

De vorm voor het vullen met ongeklopt eiwit ‘bevochtigen’, waarna men de pudding rustig laat stijven.

Advertenties