panpizza.jpgIn de ketel: lunchpizzatje uit de koekepan

Onder de kurk: een glas melk, thee of vruchtensap

De Week van de Smaak is in volle hevigheid losgebarsten; geen Nederlander kan er aan ontkomen, lijkt het wel. Inmiddels zijn er zelfs helden van de smaak verkozen. De publieksprijs ging naar kersenkweker Theo Vernooy uit Cothen. Een aantal jaar geleden waren we op zijn kersenfestival, en wat je daar in zijn boomgaard allemaal aan heerlijks met kersen kon eten, geweldig!

In die Week van de Smaak staan zeker ook de kids centraal, tenslotte zijn we vooral allemaal bezorgd dat zij niet meer weten hoe allerlei groenten en produkten van het land smaken. In de Herberg zien we ze soms ook langskomen: kinderen die opgegroeid zijn met potjes van Nutricia en nog nooit een heerlijk sappig oranje worteltje van dichtbij hebben zien. Zowel Ariane als ik kunnen zich daar tamelijk boos over maken. Vandaar dat de kok onlangs met het idee kwam een rubriek te starten speciaal voor kinderen. Vooral gericht op die dingen die zij lekker vinden, soms ook makkelijk door wat oudere kinderen te maken, en mét gebruikmaking van zoveel mogelijk verse ingrediënten. Een leuke, definitieve naam voor onze rubriek hebben we nog niet: suggesties van onze lezers zijn van harte welkom. Je zult er eeuwige roem én dank van ons mee verwerven!

Vandaag dus hieronder het eerste gerecht in de categorie Jongvolk.

Mariëlla

Onze kleine gasten kunnen soms erg kritisch zijn. Genieten van eten moet en kun je leren. De Engelsen hebben een mooie kreet voor dit principe: voedsel dat je moet leren eten is een ‘acquired taste’. Gewoon alles proberen, roep ik altijd vanuit de keuken.
In de Herberg hebben wij eigenlijk geen vaste kaart. We koken naar de seizoenen en naar wat er verkrijgbaar is op de dag zelf. Dit levert soms met het kleine volkje wat problemen op. Een gerecht dat wij altijd te voorschijn kunnen toveren voor degenen die liever niets anders willen proberen is de panpizza. Tomatensaus hebben wij vaak zelfgemaakt klaarstaan. Zo niet, dan voldoen saus uit een fles of tomatenketchup ook. Op de pizza kan vanalles, afhankelijk van wat de klant wil. Zelf vind ik hem erg lekker met kappertjes en rauwe ui. Ook met de kaas kan gevarieerd worden, sommige kinderen vinden mozzarella heel lekker, anderen zweren bij oude of juist jonge kaas.

Ook thuis is dit een makkelijk te maken gerecht, ik maak het soms als mijn kinderen tussen de middag thuis een boterham eten.

Ariane

Per persoon 1 bruine of witte boterham
tomatensaus, verse tomaten in plakjes of tomatenketchup
geraspte kaas of in plakjes

Beleg:
alles wat lekker is op een gewone pizza:
salami, spek, ham, paprika, champignons, tonijn, sardines, ansjovis, artisjokhart, ananas, uienringen, olijven, kappertjes……

  • Besmeer een boterham aan een kant met wat boter, of bedruppel hem met wat olijfolie.
  • Bak de boterham even aan in de koekepan.
  • Bedek de bovenkant met een laag tomatensaus, beleg naar smaak.
  • Bak de pizza 10 minuten op een laag vuur, gebruik eventueel een deksel om de kaas goed te laten smelten.
  • Onder de gril krijgt de kaas nog een korstje, als dat gewenst is. (Zonder is het ook erg lekker!).
Advertenties