img_0589.jpg

In de ketel:
Tarte Normande

Onder de kurk:
Een glas cider, een glaasje calvados of een lekker kopje thee of koffie

Op vakantie in Normandië kampeerden wij in een oude appelboomgaard bij een 17e eeuwse herenboerderij. De appels waren helaas nog niet rijp, maar gelukkig was er wel cider verkrijgbaar, en ook appeltaart stond in allerlei vormen op de kaart van diverse restaurants.
We proberen om in de Herberg zo min mogelijk te werken met spullen die overgevlogen worden. Importappels uit Nieuw Zeeland bijvoorbeeld komen er bij ons niet in. Er is in de zomer voldoende ander fruit beschikbaar. Gelukkig is nu de Nederlandse appeloogst binnen, een tijd waar wij ons altijd weer op kunnen verheugen. In de bijkeuken staat een mooie gistingsfles appelwijn te ploppen. Ook hebben wij in de Herberg weer regelmatig verse appeltaart op de kaart. We maken natuurlijk de goeie ouwe Nederlandse appeltaart, volgens het bekende recept dat gewoon op het pak van de zelfrijzend bakmeel staat, altijd een feest om te maken en om te eten. Maar we wisselen af met Engelse apple-and-blackberry pie, Franse tarte tatin en tarte Normande.

Ariane

Voor het deeg:
1 ei
200 gram bloem
100 gram poedersuiker
100 gram boter
snufje zout

Voor de vulling:
1kg appels, liefst gemengd, dat levert de lekkerste appeltaart op, o.a. cox, elstar, goudreinet, jonagold zijn geschikt
2 eieren
100 gram poedersuiker
100 gram zeer fijn gemalen amandelen
100 gram crème fraiche
half likeurglas calvados
een handjevol geschaafde amandelen, geroosterd in een droge koekepan

De taart wordt in een lage bakvorm gebakken.

  • Maak een zandtaartdeeg van bovenstaande ingrediënten, begin met het loskloppen van het ei, voeg suiker toe, roer goed door, dan de boter in blokjes en de bloem. Werk de boter met de vingers door de bloem tot het een samenhangend deeg is. Het deeg mag niet meer plakken.
  • Bekleed de vorm met het deeg. Dat kan op verschillende manieren: de klassieke is om het zeer koude deeg uit te rollen met een deegroller tot een grote lap. Mijn manier is om het deeg in stukjes in de vorm te drukken tot de bakvorm gevuld is.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maak de vulling door de eieren te kloppen met de suiker, roer dan de amandelen, calvados en de crème fraiche er door.
  • Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes, giet de vulling in de vorm en leg de appeltjes er in een mooie kring in.
  • Ongeveer 25 minuten bakken, warm of koud serveren, bestrooid met de geschaafde amandelen.
  • Smaakt volgens de Fransen ook prima wanneer hij wordt geflambeerd met Calvados, wat natuurlijk een spectaculair nagerecht oplevert.
Advertenties