redhetmkb.gif Deze Herberg maakt graag gebruik van producten uit onze eigen moes- en kruidentuin, of die we in de directe omgeving hebben gekocht. Dat is lang niet altijd mogelijk uiteraard: de kok kookt ook graag eens ‘over de grens’. Maar fruit, groenten, zuivel, vlees e.d. komen bij voorkeur van boeren uit de omgeving. Hoe moeilijk een dergelijk beleid in deze tijd is, is regelmatig in kranten en op internet te lezen. Hoe weet je bijvoorbeeld welke vis nu echt wel en niet ‘uit onze wateren’ afkomstig is? Wat voor vreselijke dingen gebeuren er niet voordat een varkenskarbonade op je bord ligt?En zelfs bij een fles wijn moet je nog van alles in de gaten houden. En dan doel ik niet zozeer op de inhoud van de fles, maar op de plaats waar je die fles koopt. Herberg De Ketel en de Kurk importeert zelf, maar koopt uiteraard ook regelmatig bij Nederlandse importeurs. We proberen te vermijden bij de supermarkt wijn te halen, al zit daar best eens goede wijn tussen. We proberen ook regelmatig partijen te bestellen bij de wijnhandel in ons dorp. Want als die zou verdwijnen, zou dat een gemis voor de omgeving en voor de vele bezoekende vakantiegangers zijn.

Graag vraag ik daarom vandaag eens aandacht voor de strijd van één zo’n speciale slijter, die het momenteel opneemt tegen de gemeentelijke autoriteiten. In Breskens dreigt slijterij De Vuurtoren met zware omzetverliezen te maken te krijgen, als een grote supermarktketen zich mag vestigen aan de rand van de gemeente. Wat gebeurt er dan? Dan fietsen straks alleen de echte liefhebbers nog naar het centrum voor een goede fles wijn, maar worden de flessen jenever en barbecuewijn voortaan alleen nog bij de supermarktslijter gehaald. En dat wens ik het Meisje van de Slijterij daar in Breskens echt niet toe. En als de gemeente Breskens dan nog fair play speelde… maar er worden weer allerlei afspraken geschonden en bestemmingsplannen met voeten getreden.

Dus ook vanuit de Herberg De Ketel en de Kurk willen we Meisje steunen: lees alles over haar strijd op het door haar opgezette weblog.

Mariëlla

Advertenties