olijfkomkommer1.jpgAls experiment hebben we dit jaar olijfkomkommers gekweekt in de moestuin. Via een Belgische website kwam ik nog wat laat in het seizoen aan zaad van deze tamelijke onbekende plant, die vruchtjes geeft die er een beetje uitzien als olijven en een beetje als komkommers. Vandaar dus de naam…..

Met enige geduld en doorzettingsvermogen hebben de Ariane en ik diverse plantjes kunnen opkweken, die eind juli uiteindelijk vruchtjes begonnen te krijgen. In salades met kerstomaatjes e.d. bleken ze een grappige aanvulling en nog smakelijk ook.

Toen ik terugkwam van vakantie, bleken de planten echter drie weken stevig hun best gedaan te hebben: er zaten wel 20 aardig doorgeschonken komkommers aan de planten… Smakelijk waren deze vruchten niet meer, dus hebben we ze opengesneden om de zaden te oogsten.

Vorige weekend heb ik nog wat grote vruchten verstopt in het groen gevonden en die samen met de inmiddels nieuw bijgekomen kleine vruchtjes ingemaakt. Het ‘recept’ hiervoor komt uit het boek van Peter Bauwens, Groenten kweken.

Ingrediënten
1 eetlepel mosterdzaad
1 eetlepel zout
1 takje venkelgroen
1 of 2 laurierblaadjes
enkele peperkorrels
een handje gele rozijnen
heldere of gele appel(=cider)azijn (geen donkere, dat kleurt gewoon minder mooi)

Benodigheden
goed afsluitbare jampot of weckfles
vergiet

  • Doe de olijfkomkommertjes in een vergiet, was ze, laat ze uitlekken en strooi er wat zout over
  • Spoel na enkele uren de komkommertjes weer af en droog ze.
  • Doe ze in de schone jampot of weckfles
  • Voeg mosterdzaad, zout, venkelgroen, laurier, peperkorrels en rozijnen toe.
  • Verhit de azijn tot het kookpunt.
  • Giet de hete azijn in de pot, totdat de inhoud helemaal onderstaat.
  • Sluit de pot af en laat enige tijd staan.

Mijn weckpot bleek uiteindelijk een beetje te groot voor de inhoud: ik heb, om de vruchtjes onder het vloeistofniveau te houden, een vuurvast aardewerken bakje in de hete azijn geduwd en toen de pot gesloten. Netter is het natuurlijk een passende pot te kiezen.

Mariëlla