roosje.jpgIn de ketel: kip met rozen (maar ook andere lekkernijen met rozenblaadjes)

Onder de kurk: Gewurztraminer, of Pinot Noir.

In de ketel
Wie de roman Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel heeft gelezen zal niet verbaasd zijn over het gebruik van rozen in de keuken. Daarin wordt door de hoofdpersoon driftig gestrooid met rozenblaadjes in een gerecht, om haar geliefde te imponeren. Ook liefhebbers van Aziatisch eten zullen niet gek opkijken, rozensiroop wordt in Azië vaak in nagerechten verwerkt.

In de tuin van de Herberg bloeiden de rozen dit jaar al begin mei, terwijl ze meestal wachten tot juni. En nog steeds bloeien de rozen rijkelijk, zodat wij onze voorraadkast konden aanvullen met heerlijke rozengelei en rozenazijn. Dit weekend serveerden we kip met rozenblaadjes als specialiteit. Binnenkort maken wij als speciaal dessert rozenijs.

Belangrijk voor het koken met rozen is natuurlijk dat de rozen niet zijn behandeld met een of ander middel ter verdelging van insecten, schimmels of andere kwalen. Verder zijn alleen de geurigste rozen geschikt, want geur is immers smaak. Ik geef hieronder het recept voor kip met rozenblaadjes, rozenazijn en rozengelei.

Op het ijs komen we later terug.

Ariane

Kip met rozenblaadjes
4 kipfilets
zout en peper
de blaadjes van 4 rozen
zonnebloemolie of boter om te braden
2 teentjes knoflook
50 – 100 gram amandelschilfers
2 eetlepels honing

 • Maak de knoflook fijn in een vijzel , haal het uit de vijzel en wrijf de rozenblaadjes fijn. (Tip van Jamie Oliver: de achterkant van een glazen fles en een stevige saladekom werken ook als vijzel).
 • Bak de kipfilets zoals je dat gewend bent.
 • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
 • Fruit de knoflook, voeg de amandelen toe en roer een paar minuten (vuur niet te hoog) tot ze beginnen te kleuren.
 • Voeg nu de rozen en de honing toe.
 • Dien de kipfilet op met deze saus, en eventueel wat verse rozenblaadjes als garnering.
 • Serveer hierbij een niet al te sterk smakende groente, bijvoorbeeld een groene salade (met rozenazijn!), bloemkool, courgettes.

Rozenazijn

 • Gebruik goede witte azijn, voeg daaraan een flinke kop geurige rozenblaadjes (zonder het wit dat bij de bladaanzet zit) toe.
 • Draai het vuur uit, giet in een schone pot of fles en laat 10 dagen staan.
 • Zeef dan de blaadjes uit de azijn.
 • Ook met lavendel, rozemarijn en andere kruiden is deze azijn lekker, gecombineerd met rozen.
 • De azijn is goed te gebruiken in salades, waaraan eventueel ook verse rozenblaadjes zijn toegevoegd.

Rozengelei

ongeveer 800 ml rozenblaadjes, losjes gevulde maatbeker
300 gram water
50 ml citroensap
250 gram geleisuiker
100 gram honing
Voor de liefhebber evt. kruiden als lavendel, rozemarijn, kardemom om te variëren in smaak, deze wel eruit zeven voor het overgieten in potten.

 • Laat de rozenblaadjes en evt. andere smaakmakers zachtjes sudderen in water tot ze zacht zijn.
 • Voeg de rest van de ingredienten toe tot je een heldere, stroperige vloeistof hebt.
 • Licht af laten koelen, in schone potten gieten en afsluiten.

Onder de kurk
Om een wijn bij dit bijzondere gerecht te bedenken, vond ik lastig. Niet omdat het zo moeilijk is, maar omdat ik het gerecht niet ken. De kok is lustig aan het koken, maar ik ben even niet in de Herberg aanwezig. Als ik het gerecht zo lees, zou ik zeggen: probeer een hele subtiele Pinot Noir. Uit de Bourgogne, of misschien ook uit Oostenrijk. Een stamgast suggereerde me een Gewurztraminer te serveren: in deze witte wijn uit de Elzas ruik je vaak de geur van rozen. Enige maanden terug proefde ik verder een hele bijzondere wijn uit Duitsland, de Wildmuskat van Weingut Amalienhof. Deze bijzondere rode wijn heeft nog veel sterker een rozenaroma.

Ik zou zeggen: probeer het eerst eens met de Pinot Noir. Als je een droge Gewurztraminer in huis hebt, en je houdt van deze bijzondere wijn, probeer dan vooral ook die combinatie. En meldt vooral de resultaten van eventuele experimenten!

Mariëlla

Advertenties