Bij het woord soep denken we meestal niet aan de zomer. Natuurlijk weet bijna iedereen dat soep ook koud gegeten kan worden. Toch staat koude soep niet echt vaak op tafel in Nederland. In de herberg serveren we deze week twee soepen uit de koelkast. Heerlijk als lunch met een stuk vers brood, geweldig als start van een zomerse maaltijd op het terras.

Op het menu staan Vichyssoise, een koude aardappelpreisoep waarvan iedereen denkt dat hij Frans is, maar die dat niet is, want hij werd bedacht door een Franse kok in Amerika en stond daar dus als eerste op de kaart. En een komkommersoep met dille, een variant op de eerste soep, want ook op basis van aardappelen.

Denk bij het serveren (zie foto) ook eens aan een garnering van eetbare bloemen. De bloemen van de oostindische kers bloeien bijvoorbeeld uitbundig tot in de herfst. Ook in de bloei geschoten kruiden, slaplantjes, kool, rozebladeren, jasmijn, vlier zijn allemaal te gebruiken als garnering.

Ariane

Aantal porties: vier
Soort gerecht: voorgerecht
Benodigde spullen: plank en mes, pan met deksel, lepel om te roeren, staafmixer
Voorbereiding 10 minuten, bereidingstijd 20 minuten, afkoeltijd twee uur

Koude komkommersoep

Nodig:

1 komkommer
drie aardappelen
1 klein uitje
1 glas droge witte wijn
50 gram roomboter
1 liter kippe- of groentebouillon
1 dl slagroom of creme fraiche
dille

  • Schil de komkommer en snijd hem in stukjes. Doe hetzelfde met de aardappel en de ui.
  • Fruit de ui tot hij glazig is, voeg de komkommer toe en fruit die even mee. Giet de witte wijn erbij.
  • Voeg de kleingesneden stukjes aardappel toe, roer even goed door.
  • Giet de bouillon erbij en laat zachtjes koken tot aardappel en komkommer zacht geworden zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Zet hem in de koelkast zodat hij ijskoud geserveerd kan worden.
  • Snipper voor het opdienen de dille over de soep.

Vichyssoise

3 preien in kleine ringetjes
3 flinke aardappelen geschild en in kleine stukjes
30 gram boter
halve liter kippebouillon
halve liter melk
2 dl slagroom of zure room
zout, peper, takje tijm, blaadje laurier
een paar sprietjes bieslook voor de garnering

Sommige recepten spreken van knoflook, bloemkool, uien e.d. Maar het klassieke recept is echt niet veel meer dan een koude, romige aardappel/preisoep.

  • Smelt de boter en fruit de prei aan in de soeppan.
  • Voeg de aardappelstukjes, wat zout en de kruiden toe en fruit even mee.
  • Voeg de bouillon toe (melk nog niet) en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep, voeg de koude melk en room toe en maak evt. af met wat meer zout en kruiden.
  • Koel de soep zoals hierboven beschreven.
  • Opdienen met gesnipperde bieslook.