In de ketel: kaaskoekjes

Onder de kurk: Jacob’s Creek Sparkling

kaas.jpgHet overkomt iedereen wel eens: staat er plotseling bezoek voor de deur, en je hebt helemaal niets te knabbelen in huis. Ook in de Herberg overkomt het ons heel soms. Denken we net dat het een rustige middag wordt, stroomt de gelagkamer ineens vol mensen…
Een lekker recept om dan snel te maken zijn deze kaaskoekjes. Je hebt alleen een restje kaas, zelfrijzend bakmeel, wat boter, zout en een ei nodig. Een kwartiertje in de oven en klaar.
Helemaal feestelijk wordt het als je er een glaasje bubbels bij schenkt. De trend deze zomer is Prosecco, maar bij kaas is deze Italiaanse mousserende wijn echt wat te zoet. Wel lekker is een Australische droge mousserende wijn die we onlangs van een handelsreiziger ontvingen: Jacob’s Creek Brut-Cuvée, voor slechts 9 euro in de supermarkt te koop. Deze ‘sparkling wine’ is gemaakt van chardonnay en pinot noir-druiven, dezelfde druiven als gebruikt worden voor Champagne. Champagne is echter inmiddels een beschermde naam en alleen mousserende wijn uit de streek Champagne in Frankrijk mag nog Champagne heten.

Ingrediënten voor de kaaskoekjes

150 gram kaas (oud, belegen, komijnen, wat je maar in de koelkast hebt)
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter of margarine
1 eierdooier
eventueel 1 eetlepel karwijzaad

Benodigdheden
een afsluitbare plastic kom, bijvoorbeeld van Tupperware
kaasrasp
bakplaat
keukenpapier

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rasp de kaas in een afsluitbare plastic kom.
  • Roer er het zelfrijzend bakmeel doorheen.
  • Smelt de boter.
  • Voeg de boter en 1 dl warm water toe aan het meel.
  • Sluit de kom met de bijpassende deksel en schud de inhoud goed door elkaar.
  • Kneed het deeg vervolgens met de hand nog even door.
  • Maak er balletjes van ter grootte van een walnoot.
  • Leg die op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
  • Bestrijk ze met de losgeklopte dooier.
  • Strooi er eventueel het karwijzaad over.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze even afkoelen op een taartrooster.

Mariëlla