mosterdinnapa-1.jpg

Vorig jaar stond in de tuin van onze Herberg nog een prachtige bos mosterd (Sinapsis alba). Ik heb geprobeerd er de zaadjes van te oogsten door uitgebloeide stengels op een droge plek op te hangen, maar na maanden hangen kwam er nog geen zaad uit. Wel heb ik de jonge blaadjes van de plant regelmatig in een salade gebruikt. Ook daarvoor is de plant goed te gebruiken.

Bij gebrek aan eigengemaakte mosterd kopen we graag lekkere mosterd op allerhande leuke plekken. Vorige winter bracht ik voor de Herbergkeuken een pot van de beroemde Fallot-mosterd mee uit Lille en deze zomer kocht ik bij de bekende delicatessenwinkel Oakville Grocery in Healdsburg, Californië, een potje Napa Valley Co. Mustard. Vandaag op een boterham met kaas bleek het een uitstekende en pittige soort.

De Napa Valley is natuurlijk bekend om zijn wijnen, maar mosterd is eveneens onlosmakelijk met de vallei verbonden: in februari en maart blijkt er zelfs een groot festival te zijn waarop de mosterd in al zijn facetten gevierd wordt. In dat seizoen bloeit de mosterd tussen de kale wijnstokken in de wijngaarden, wat een prachtig gezicht moet zijn. Aan het mosterdfestival is ook een fotowedstrijd verbonden; een aantal van die prachtige foto’s zijn te zien op internet. Hierboven is één van de prijswinnende foto’s van dit jaar te zien, van de hand van Neil Silverman.

Volgens de legende werd mosterd in Californië geïntroduceerd door de Spaanse missionarissen. “De Spaanse missionaris Juniperro Serra kwam van Spanje naar Mexico om er het ware geloof te verkondingen. Hij hoorde van het prachtige land naar het noorden (wat de Mexicanen later Alta California noemden) en besloot op ontdekkingsreis te gaan. Met een aantal trouwe volgelingen en een Indiaanse gids reisde hij naar het noorden. Tijdens zijn reis zaaide hij links en rechts langs de route de mosterdzaadjes die hij had meegenomen vanuit Spanje. Toen zij het volgende jaar terugkeerden naar het zuiden, volgden ze een ‘lint van goud’. Terwijl zij deze route helemaal afreisden, vestigde Pater Serra zijn ‘rozenkrans van missieposten’, die begon in San Diego en eindigde in Sonoma. Als je dus ergens in Californië mosterd ziet staan, weet je dat de Spaanse paters er lang geleden langs zijn gekomen.”
Inderdaad is Sonoma de meest noordelijke Spaanse missiepost in Californië. De oude gebouwen zijn er nog steeds te bezichtigen.

Voor de Herbergkeuken staat ook een potje Napa Valley Mustard klaar; hopelijk weet onze kok er binnenkort iets heel lekkers mee te maken.
Voor diegenen die in hun moestuin ook een grote bos mosterd hebben staan: het moet heel makkelijk zijn zelf mosterd te maken. Wouter van der Land geeft op zijn site heel veel wetenswaardigheden en tips om mosterd te maken. En wil je meer weten over mosterd in Nederland: in Utrecht is in het Volksbuurtmuseum nog tot 2 september een tentoonstelling over Van Rijn’s Mosterdfabrieken te zien. Een echte aanrader.

Mariëlla

Advertenties