banaan.jpgIn de ketel: Hawaiiaanse bananencake
Onder de kurk: een lekker kopje thee

Als toerist móet je een aantal dingen doen op Maui, één van de eilanden in de Hawaii-archipel: bijvoorbeeld de vulkaan Haleakala op, bij voorkeur om er de zon te zien opgaan. Vervolgens snorkelen bij het minivulkaantje Molokini, winkelen, eten en gezien worden in het havenplaatsje Lahaina én een beruchte kronkelige en smalle weg afrijden naar het plaatsje Hana. Langs die weg tref je watervallen, paradijselijke stranden, groene regenwouden en niet te vergeten stalletjes met bananenbrood. Het allerbeste bananenbrood komt – aldus de reisgids Maui Revealed – van het stalletje Halfway to Hana. En uiteraard zijn wij daar gestopt om zo’n overheerlijk broodje te kopen. Wij zouden het ‘gebak’ dat we kochten echter geen brood noemen, maar cake: banana bread is gewoon cake met banaan, vanille en noten. Het schijnt ook aangeboden te worden tijdens de traditionele luau, waar de hula-dansers eer betonen aan de oude Hawaiiaanse goden.

Volgens diverse blogs en sites is er op Maui nog een andere plek waar het ‘beste bananenbrood van de planeet’ wordt verkocht: het stalletje van Auntie Julie in Kahakuloa, op west-Maui. Noch het recept van de dames van Halfway to Hana noch Auntie Julie’s recept staan op internet. De dames houden die ongetwijfeld geheim. Maar gelukkig zijn er wel legio andere recepten voor banana bread te vinden. Sommige met echte vanille – dat een bruine kleur aan de cake geeft – of met zure room. De bananen die op Hawaii groeien zijn verder anders dan de varianten die wij hier kopen. Maui kent vooral de kleine appelbanaantjes, die frisser en lekkerder zijn dan ‘gewone bananen’. Maar het schijnt dat Auntie Julie haar banana bread maakt met gewone bananen!

Na bestudering van diverse recepten maakte ik dit weekend een cake met onderstaande ingrediënten, en het resultaat mag er zijn. Alle stamgasten inclusief de herbergkat zijn er dol op. Vanaf vandaag dus op de kaart van de Herberg, bij de High Tea: Hawaiiaans bananenbrood, geïnspireerd door Auntie Julie en alle andere baksters op Hawaii.

Ingrediënten

100 gram zachte boter
200 gram suiker
1 theelepel vanillesuiker (uiteraard kun je ook vanille uit vanillepeulen gebruiken, maar die had ik niet in huis)
300 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
3 geprakte bananen
2 eieren
100-200 gram macadamia-noten (of walnoten of pecannoten)

  • Verhit de oven op 175 graden.
  • Vet een cakeblik in en bestrooi het met bloem.
  • Mix in een kom de boter, de suiker en de vanillesuiker tot een romige massa.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en het zout bij het boter-suikermengsel.
  • Meng er de geprakte bananen, de eieren en de noten door en mix nog even goed.
  • Giet het mengsel in de cakevorm.
  • Bak ongeveer 1 uur tot 1 uur en een kwartier. De cake hoeft niet helemaal droog te zijn

Mariëlla

Advertenties