boerenbontje.jpgVeel Nederlandse smulpapen zijn hoe vreemd het ook klinkt  niet zulke fans van de Nederlandse keuken. Die heeft ook niet bijzonder veel te bieden, minder dan de Franse, Oosterse of Mediterrane keuken. Maar de dingen die wel goed zijn, moeten niet in de vergetelheid raken. Tot die dingen reken ik onder andere de hangop. Hangop wordt gemaakt met zuivel, meestal met yoghurt, maar ook met kwark, karnemelk of biest (de eerste melk van een koe na de geboorte van een kalf).
Het zuivelproduct wordt opgehangen in een doek om uit te lekken, vandaar de naam. Traditioneel wordt het gegeten met beschuit, suiker en kaneel, of met bessensap. In de Herberg serveren wij het met honing, bramen en munt.

Ariane

Aantal porties: vier
Soort gerecht: nagerecht
Benodigde spullen: zeef of vergiet, kom, deksel, theedoek,
Voorbereiding 10 minuten, uitlektijd drie tot 12 uur, bereidingstijd 15 minuten

Nodig:
2 liter volle boerenyoghurt
250-500 gram bramen
evt. 3 eetlepels wodka
een paar eetlepels honing, naar smaak
een paar takjes munt

  • Doe een schone, uitgespoelde theedoek (hij moet niet meer naar waspoeder ruiken) in een zeef of vergiet.
  • Hang het vergiet/zeef boven een kom of pan, giet de yoghurt er in. Dek af met een deksel.
  • Het uitlekken duurt minimaal drie uur, maar het kan ook de nacht van te voren al klaargezet worden. Hoe langer lekken, hoe smakelijker.
  • Zet een uur voor je het toetje gaat maken de schoongemaakte bramen in de wodka (als je die wilt gebruiken).
  • Schep de hangop in een kom, gooi het lekwater weg of drink het op met bijv. vruchtensap of limonadesiroop.
  • Meng de hangop met zoveel honing als je lekker vindt, denk eraan dat bramen vaak vrij zuur zijn.
  • Snipper de munt over de bramen en serveer naast elkaar, of juist gemengd, als je dat lekkerder of leuker vindt.