Onder de kurk: een glas Éclats d’Or, mousserend druivensap zonder alcohol

In de ketel: Bretonse crêpes

medium_crepes_bretonnes2.jpgDe afgelopen tijd hebben we regelmatig aandacht besteed aan alcoholische dranken. Maar voor de nog geen 16-jarige gasten in de Herberg én die volwassenen die BOB zijn, serveren we natuurlijk ook niet-alcoholische dranken. Bijvoorbeeld de overheerlijke Éclats d’Or van Domaine La Bregeonette, een mousserend druivensap zonder een grammetje alcohol.
Dat druivensap komt uit de grensstreek tussen Bretagne en de Loire. Hier maakt Stéphane Orieux in het stadje Vallet wijn en druivensap op biologische wijze. Stéphane houdt de biologische werkwijze met trots in ere, want de wijngaarden zijn noch door zijn grootouders, noch door zijn ouders ooit met bestrijdingsmiddelen bespoten of van kunstmest voorzien. Stéphane maakt zijn jus de raisin alsof hij wijn zou gaan maken: van de allerbeste druiven. Alleen mogen de druiven niet gaan gisten en voegt hij er na verhitting koolzuurgas aan toe, waardoor de belletjes ontstaan. Éclats d’Or is een heerlijk friszoet druivensap, dat wij met trots in onze Herberg op de kaart hebben staan. We raden het regelmatig aan bij onze selectie Bretonse crêpes. Populair zijn vooral de crêpes met appel en kaneelroom en met aardbeien en crème Chantilly.

De Éclats d’Or is te koop bij Wijnen van ’t Fort.

Basisrecept voor echte Bretonse crêpes (20 tot 24 stuks)
(Pas de hoeveelheden beslag aan aan het benodigde aantal crêpes)

250 gram tarwemeel
50 gram crème fraiche
2 eieren
2 eiwitten en 2 eierdooiers
1/2 liter melk
water, zout, 2 eetlepels olie
75 gram suiker

  • Meng in een kom het meel, de 2 hele eieren en de 2 eierdooiers met de olie.
  • Voeg de crème fraiche toe en vervolgens beetje bij beetje de melk en het water, zodat een glad beslag ontstaat.
  • Voeg de suiker toe (of, als je een hartig deeg wilt, een handje gehakte peterselie, dragon etc….).
  • Voeg een snufje zout toe.
  • Laat 2 uur staan op kamertemperatuur.
  • Voeg vlak voor het gebruik de stijf geslagen eiwitten toe.

Crêpes met appel en kaneelroom

2 zure appels
125 ml crème fraiche
1 eetlepel poedersuiker
1 eetlepel jus de raisin (Calvados mag ook)
2 theelepels kaneel
boter om in de bakken

  • Schaaf de appels in zuur dunne plakken, bijvoorbeeld met de kaasschaaf.
  • Meng de crème fraiche met het druivensap, suiker en kaneel.
  • Beleg een versgebakken crêpe met de plakjes appel en een lepel room en vouw in vieren. Serveer onmiddellijk.

Crêpes met aardbeien en crème Chantilly
aardbeien
sinaasappellikeur

crème chantilly
– 250 ml crème fraiche
– 50 gram poedersuiker
– 1 zakje vanillesuiker

  • Was de aardbeien, maak ze schoon en snijdt ze in tweeën.
  • Zet het fruit met de sinaasappellikeur weg in een schaal.
  • Meng de crème fraiche met poedersuiker en de vanillesuiker.
  • Meng de aardbeien en de crème Chantilly.
  • Schep een deel van dit mengsel op een versgebakken crêpe en vouw de punten van de crêpe naar binnen.
  • Serveer onmiddellijk.

Mariëlla