Onder de kurk: kersenlikeur uit Portugal

morellen.jpg

De kersenboom in onze boomgaard heeft afgelopen voorjaar prachtig gebloeid. Er hangen schitterende glanzende kersen aan, die eindelijk rijp zijn! Natuurlijk genieten wij en onze gasten gewoon van het verse fruit, maar zoals altijd is het weer veel te veel om zo op te eten. Geen nood: we maken een heerlijke kersenlikeur. In Portugal is deze likeur erg populair, liefkozend wordt hij ook ginjinha genoemd, met het verkleinwoordje van ginja. Bijna iedere huisvrouw en restaurant in Portugal heeft zijn eigen versie in huis. En wij dus over een tijdje ook!

 

 

Benodigde spullen: vergiet, keukenpapier, weckfles van minimaal een liter

Voorbereiding: de tijd om de kersen te wassen, drogen en van steeltjes te ontdoen, ca. 15 minuten, het in de fles doen ca. 5 minuten

Wachttijd: minimaal drie maanden, liever een jaar

 

Nodig:

 

450 gram mooie gave, rijpe morellen
200 gram suiker
eventueel een kruidnagel en/of een kaneelstokje
ongeveer 450 ml Portugese aguardente, of andere sterke drank zoals brandewijn of wodka

 

  • Was, droog (keukenpapier) en ontsteel de kersen. De pit mag blijven zitten.

  • Doe de morellen in de pot, voeg suiker en eventuele specerijen toe.

  • Overgiet het geheel met de gekozen drank, tot de vruchten onder staan.

  • Wacht minimaal een maand of drie (eerder proeven mag best natuurlijk….), maar na een jaar is hij op zijn best.

  • De likeur wordt traditioneel geserveerd met een of twee van de kersen onder in het glas.