In de ketel: tilapia met mosterd en venkelgroen

tilapia1.jpgIk zou zo graag willen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van lekkere vis, en dat de grote diversiteit aan vissen in onze zeeën niet verloren gaat. Helaas dreigt dat wel te gebeuren. Omdat ik eens vluchtig op de site www.goedevis.nl had gezien dat tilapia een prima vis is, die niet wordt overbevist, kocht ik die voor de herberg onbekommerd in. Nu ontdekte ik dat daar toch nog haken en ogen aan zitten. De goedkopere tilapia komt uit de tropen, en wordt helaas bijgevoerd met vismeel om sneller te groeien, wat betekent dat er weer andere vissen voor sneuvelen. Ook is de manier van kweken daar niet altijd even milieuvriendelijk. De tilapia die wel duurzaam wordt gekweekt, komt van dichter bij huis, maar is dus wel wat duurder.

De herbergprijs van onderstaand gerecht moet vanwege deze wijziging in de inkoop omhoog, maar wij vertrouwen er op dat onze klanten het waarderen dat wij duurzame vis inslaan.

 

Met de vis is trouwens makkelijk te variëren bij het volgende recept. Ook met andere witvis en zalm zal dit goed smaken.

viswijzer.jpgHelaas, het blijft oppassen met het kopen van vis: let op dat zalm niet uit het Atlantische gebied komt, tenzij biologisch gekweekt. Een slimme inkoper draagt een viswijzer bij zich in zijn portemonnee. Het is een heel handzaam klein ding, opvouwbaar tot het formaat van een creditcard. Toch zal het opvallen als klanten bij aankoop het ding raadplegen. Hoe meer viswijzerlezers hoe beter!

Aantal porties: 4 personen

Soort gerecht/herkomst: ovengerecht aan het brein van de kok ontsproten

Benodigde spullen: schaar, lepel, kwastje om in te vetten, ovenschaal, kaasrasp of keukenmachine

Voorbereiding 15 minuten, bereiding 20 minuten

 

Ingrediënten

Een flinke visfilet per persoon, ca. 200 gram

Drie eetlepels grove mosterd

Een paar handenvol venkelgroen, als dat er niet is is verse dille een lekker alternatief

200 gram geraspte oude kaas of parmezaanse kaas

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breng de vis op smaak met zout en peper en leg hem in de ingevette ovenschaal.
  • Besmeer de filets aan de bovenkant ruim met mosterd.
  • Knip het venkelgroen boven de filets fijn.
  • Bedek de vis met geraspte kaas.
  • Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht ongeveer 20 minuten, begin na 15 minuten te controleren. Eventueel nog iets langer laten staan voor een mooi bruin korstje.

Dit gerecht smaakt heerlijk met zelfgebakken brood, rijst of aardappelpuree en een groene salade.

 

Ariane

Advertenties