kandeel2.jpgNatuurlijk was ik blij verrast toen ik gisteren hoorde dat de nieuwe prinses een naamgenoot van mij is! Ter ere van haar serveren we de komende dagen een ouderwets geboortedrankje. We schenken dit drankje warm in kleine glaasjes, samen met een zelfgebakken wafeltje of een beschuitje met oranje muisjes.
Kandeel lijkt wel wat op advocaat, er gaan ook veel eieren in, maar de basis is dit keer Rijnwijn (witte Duitse wijn) in plaats van brandewijn. Bovendien worden er aan kandeel echte oud-hollandse specerijen toegevoegd.

Ariane

En wist je ook dat Prins Claus, de opa van het prinsesje, kandeel dronk met de ambtenaren van de burgerlijke stand, toen hij zijn kinderen ging aangeven? Hij zette daarmee een oude zeventiende-eeuwse traditie voort, waarbij iedere bezoeker van kraamvrouw en boreling een kommetje kandeel kreeg. Het bekende versjes Kaatje ben je boven slaat ook terug op de bereiding van kandeel! Voor al deze wetenswaardigheden rondom kandeel en nog andere gebruiken rondom de geboorte kun je terecht in het leuke boekje van Ineke Stroucken, Beschuit met muisjes (Utrecht 1991).

Mariëlla

Kandeel

Aantal porties: ca. 10 glaasjes
Soort gerecht/herkomst: traditioneel Nederlands kraamdrankje
Benodigde spullen: mesje, pan van ruim 1 liter, evt. thee-ei voor de specerijen, lepel om te roeren, metalen kom, pan waarin deze kom past, mixer, garde
Voorbereiding/Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten

Ingrediënten

1 fles witte Duitse wijn
schil van een halve citroen
stukje pijpkaneel
3 kruidnagelen
5 eidooiers
75 gram kristalsuiker

Schil de citroen heel dun, bundel de schil met de kaneel en kruidnagelen in een doekje of in een thee-ei. Laat dit samen met de wijn op een heel laag vuur een uur lang trekken, zonder dat het aan de kook komt.
Zet tegen het einde van de kooktijd de andere pan met water op (voor de au bain maire) en breng die aan de kook. Haal de kruiden uit de wijn. <
Klop de eidooiers met de suiker schuimig en dik (het loopt als een lint van de kloppers) en voeg er al kloppend de warme wijn aan toe.
Hang de kom in de pan met kokend water en roer tot de eidooiers gebonden zijn en de drank enigszins dik is geworden.
De kandeel kan nu opgediend worden, met een beschuit met oranje muisjes of een wafeltje erbij.

Advertenties