In de ketel
Marokkaanse gehaktballetjes in de tajine

Onder de kurk
Spätburgunder uit de Ahr

In de ketel
tagineblauw.jpgHet is een tic van mij als kok om allerlei pannen, kookpotten en keukenspullen te vergaren. De waardin van de herberg moet me regelmatig op de vingers tikken, want de kasten en planken van de herberg dreigen te verstoppen met al die mooie spullen. Mijn enige verweer is om ze dan maar echt te gebruiken.
Dus heb ik mijn prachtige tajine maar weer eens van de plank gehaald, om er een echt Marokkaans gerecht in klaar te maken. Voor diegenen die geen keukenverzameldrang hebben en het gewoon bij een braadpan houden: daar kan dit gerecht prima in klaargemaakt worden.

Ingrediënten voor de gehaktballetjes
500 gram lams- of rundergehakt
1 gesnipperde ui
3 eetlepels platte peterselie, en/of korianderblad, gehakt
theelepel kaneel
theelepel komijn
halve theelepel gemberpoeder of een stukje vers, geraspt
chilipeper naar smaak
zout en pepe
olie om te bakken

Ingrediënten voor de saus
2 fijngesneden uien
2 teentjes knoflook, uitgeperst
500 gram tomaten, ontveld en fijngehakt
naar keuze wat suiker voor de smaak
evt. een Spaanse peper, zonder zaad en fijngesneden
6 eetlepels platte peterselie en/of korianderblad, gehakt

Vorm kleine gehaktballetjes van de bovenstaande ingrediënten en bak ze rondom aan in de tajine of braadpan. Voeg dan de ui en de knoflook toe, laat deze even zachtjes bakken, doe de tomaten erbij en roer alles voorzichtig door. Voeg de Spaanse peper en de helft van de groene kruiden toe en laat het geheel met deksel 20 minuten op een zacht vuur garen. Liefhebbers kunnen vlak voor het einde van de gaartijd een paar eieren breken boven het gerecht en deze laten meegaren. Strooi als laatste de rest van de groene kruiden erover en dien op.
Serveer met rijst, brood, couscous, bulghur of wat je maar lekker vindt.

Ariane

Onder de kurk
Nou kwam die handelsreiziger van de Valentijnspannen alweer langs! Dit keer met onder andere een prachtig blauwe tajine. Ik kon de kok er nog net van weerhouden alweer een pan aan te schaffen; tenslotte hebben we al een tajine. Als troost mocht ze die deze week gebruiken, om haar favoriete Marokkaanse gehaktballetjes maken, volgens een recept van haar kapper.

Een beetje experimenteel schenk ik hier een jonge Spätburgunder uit het Duitse Ahrdal bij. Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir, die vooral bekend is uit de Bourgogne (en uit de film Sideways).
Op een uurtje rijden van Venlo ligt een werkelijk schitterend klein wijngebied waar ze prachtige rode wijnen maken. Je kunt ze op één dag zelf gaan halen! Wil je echte kwaliteit, dan serveer ik in de Herberg graag de Spätburgunder 2005 van Werner Meyer-Näkel. Deze fles is zijn € 10,50 meer dan waard. Het is een breed inzetbare wijn, die zowel bij worst, koud vlees alsook bij deze gehaktballetjes prima zal smaken.

Als je ter plekke bent, moet je zeker langsgaan bij de Mayschosser Winzergenossenschaft. Je kunt er alles proeven, de prijzen zijn prettig en de wijnen zijn goed. En je vindt er ook goede ‘halbtrocken’ varianten van de Spätburgunder, bijvoorbeeld de Spätbürgunder Klassiker 2005. Wil je je wijn een tikje zoeter, dan kan ik deze van harte aanbevelen.

Mariëlla

Advertenties