brood.jpgSoms is het gewoon erg druk in de Herberg. Gasten komen en gaan, nauwelijks tijd om even te gaan zitten met een goed glas en een lekker stuk brood. Van nieuwe recepten publiceren komt dan al helemaal niets. Gelukkig had de kok nog het recept van een makkelijk te maken tomatenbrood liggen. Aangezien ik dat enige weken geleden al beloofd had, een recept van een mediterraan brood, houden we het dit weekend maar even simpel. Tijd voor wat rust voor de kok, terwijl de waardin even naar het buitenland gaat.

Drink bij dit tomatenbrood gewoon de wijn die je lekker vindt! Of organiseer een proeverijtje met wat vrienden: koop een fles of drie van wijn van dezelfde druivensoort in verschillende prijscategorieën en ga eens kijken wat je het lekkerst vind. Je hebt een heel gezellige middag of avond en misschien ook nog wat geleerd na afloop! Experimenteer ook eens met verschillende glazen: hoe smaakt de wijn uit je normale chique wijnglazen tegenover wijn uit die Duralex-glaasjes die je ’s zomers voor rosé gebruikt in de tuin. Je zult versteld staan over de resultaten……

Tomatenbrood

500 g (Italiaanse) bloem of gebuild meel
250 ml water
klein blikje tomatenpuree
7 gram instantgist
10 gram zout
een stuk of tien zongedroogde tomaten
2 eetlepels olijfolie of de olie van de gedroogde tomaten
1 of 2 eetlepels Italiaanse kruiden

Meng alle droge ingrediënten, voeg olie, water en tomatenpuree toe en kneed er een soepel deeg van. Laat dit ca. een uur rijzen, tot het ongeveer is verdubbeld in volume.
Vorm er een plat brood van, leg de tomaten erop en vouw het brood dubbel.
Laat het nog een half uur rijzen en bak het af op 220 graden, gedurende ongeveer een half uur.

Natuurlijk kun je hier ook kleine broodjes van vormen, het brood in een broodvorm of terracotta potjes afbakken of er een rond vloerbrood van vormen. Sommige bakkers zijn van mening dat de vorm van het brood van invloed is op de smaak. De hoeveelheid korst bepaalt de smaak van het brood, en ook of de korst in een vorm is gebakken of ‘aan de lucht’ op een bakplaat.

Advertenties