tomaat.jpgIn de ketel
Gegrillde vis met ciabatta

Onder de kurk
Fris Duits wit of rosé; als het helemaal feestelijk mag zijn, zijn er ook uitstekende rosé sekts (mousserende wijn)

Zoals als eens beschreven lees ik kookboeken zoals een ander romans leest. Mijn stapel kookboeken groeit gestaag. Hoewel ik dol ben op de boeken van Nigella Lawson, vanwege de recepten maar vooral ook vanwege de sfeer die de boeken hebben, ontbreekt er in mijn collectie heel bewust eentje uit haar oeuvre: Voor altijd zomer. De reden daarvoor is de insteek van dit boek. Nigella raadt vaak biologische producten aan. Maar dit boek begint met de stelling dat het eigenlijk altijd zomer zou moeten zijn, en waarom ook niet in de keuken, alle producten zijn tegenwoordig toch in alle seizoenen verkrijgbaar?

En kijk, dat is nu juist in mijn ogen zo jammer. Natuurlijk is het erg star om nooit eens een paprika of tomaatje uit de kas door je eten te gooien. Maar om nu een heel boek te wijden aan het vasthouden van de zomer en dan maar klakkeloos producten uit het verkeerde seizoen te gebruiken. Nee, dat gaat mij te ver! Dat neemt trouwens niet weg dat het een erg leuk kookboek is.

En het is natuurlijk altijd heerlijk om een zomersfeer te creëren aan tafel, zeker als de sneeuw en de wind weer om de gelagkamer gieren, zoals de afgelopen dagen. Vandaar dat ik maar eens gekozen heb voor een zonnig visgerecht met Italiaans brood.

Grill van gemengde vis

Jamie Oliver vertelt in zijn boeken dat hij in het restaurant van zijn ouders is opgegroeid met mixed grill. Hij wilde dit ‘opnieuw uitvinden’ en bedacht daarom een grill van allerlei soorten vis, waarbij hij ook nog eens alle soorten van eigen kruiden voorziet.

Kijk voor je de vis gaat kopen even op www.goedevis.nl, of neem je viswijzer mee naar de visboer of supermarkt. Neem vis van goede kwaliteit, ook in diepvriesvis zijn grote verschillen en het succes van je gerecht staat of valt met goede ingrediënten!

Neem per persoon 200 gram gemengde witvis en vijf gamba’s of tijgergarnalen.

Gebruik een schaal of bakplaat die onder de grill past. Droog de vis goed af. De witvis wordt ingesmeerd met olijfolie, bestrooid met verse tuinkruiden als rozemarijn, tijm, peterselie, munt en koriander. Daaroverheen worden plakjes knoflook gestrooid en zout en peper.

De garnalen krijgen een laagje sesamolie, wat citroen- of limoenrasp, wat geraspte verse gemberwortel en ook wat plakjes knoflook.

Naar keuze kunnen er partjes limoen of citroen, kleine tomaatjes, paprika of andere groenten, die wel in het seizoen zijn, tussen gelegd worden.

Grill het geheel tot alles gaar en een beetje gebruind is. Dit zal tussen de 10 en 20 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de vis.

Ciabatta

Dit brood kreeg zijn naam vanwege de vorm: een platgelopen pantoffel, ciabatta in het Italiaans. De smaak wordt bepaald door het gebruik van goede, koudgeperste olijfolie, een giststarter en een extra lange rijstijd. Hierdoor ontwikkelt de broodsmaak zich optimaal. Verse gist schijnt een beter resultaat op te leveren dan gedroogde gist. De gist wordt ‘opgestart’ in een kuiltje van het meel, zodat hij extra actief wordt.

500 gram Italiaanse bloem
275 ml water
50 ml koudgeperste olijfolie
25 gram verse gist
10 gram zout
extra bloem voor bestuiven

Roer de gist met 100 ml van het water glad. Maak een kuiltje in 2/3 van de bloem. Giet het gistmengsel in dit kuiltje en roer er voorzichtig wat van het meel door. Laat dit een half uur staan tot de gist duidelijk actief geworden is. Roer hierna de rest van het water er door tot het een soepel deeg is geworden en laat het 4 uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Druk dan het deeg plat, meng zout en olie en de rest van het meel er door. Het moet een zacht en plakkerig deeg zijn. Laat dit weer een uur rijzen, druk ditmaal het deeg niet meer plat, maar snijd het voorzichtig met een zeer scherp mes doormidden. Houd de kom scheef boven de bakplaat en laat een voor een de stukken deeg er op glijden. De broden moeten ongeveer 2,5 cm dik zijn, enigszins rechthoekig en er onafgewerkt uitzien. Het zijn tenslotte versleten pantoffels!

Laat de broden nog drie kwartier tot een uur rijzen, bestuif ze met meel en bak ze in een voorverwarmde oven op 220 graden, ongeveer 35 minuten.

 

Ariane

Bij dit gerecht kun je werkelijk van alles drinken. Leg een lekkere witte wijn of een frisse rosé koud en geniet. Om de voorraden van de Herberg op peil te houden en de ontwikkelingen te volgen, bezocht ik gisteren een grote wijnbeurs in Duitsland. Ik was er erg onder de indruk van de vele heerlijk frisse Duitse witte maar ook rosé-wijnen. Het kan echt zomer worden aan tafel met zo’n rosé van onze oosterburen.
Vraag er eens naar bij je wijnhandel! Op Wijnkronieken later meer over al het moois dat Duitsland tegenwoordig te bieden heeft.

Mariëlla

Advertenties