In de ketel
Trifle met stoofpeertjes

Onder de kurk
Peter Lehmann Botrytis Semillon

In de ketel
kelder.jpgDe laatste stoofpeertjes uit de kelder van de Herberg moesten op dit weekend. We hebben er voor een aantal dierbare stamgasten een lekker nagerecht van gemaakt, uiteraard begeleid door een koel glaasje dessertwijn. De inspiratie voor de trifle komt uit zoiets simpels als een supermarktmagazine (Allerhande) van een aantal jaar geleden. Ik maakte het nagerecht met stoofpeertjes, maar de kok fluisterde mij in dat je natuurlijk ook allerlei andere soorten fruit kunt nemen, zoals appel, perzik, verse peer of ananas.

Ingrediënten voor 4 personen
4 stoofperen
1 gemberbolletje
1 eetlepel gembersiroop
8 dunne plakken gemberkoek
500 gr volle vanillekwark (eventueel gewone kwark met een zakje vanillesuiker of de inhoud van een vanillestokje mengen)
4 eetlepels chocoladevlokken

Kook de stoofpeertjes gaar met wat wijn, een kaneelstokje en suiker. Snij de gemberbolletjes fijn. Snij de stoofperen in kleine stukjes zodra ze afgekoeld zijn. Meng in een kom de stoofperen, gember en gembersiroop en zet koel weg.
Leg in een glazen schaal vier plakken gemberkoek, bedek ze met de helft van het peermengsel en schep er de helft van de kwark over. Leg daarop de overige vier plakken koek, bedek die weer met de rest van de peren en de kwark. Zet de schaal in de koelkast. Strooi er vlak voor het serveren chocoladevlokken over.

Onder de kurk
Vanwege de gember en de zuivel is dit een vrij lastig gerecht om een wijn bij uit te zoeken. We hebben het nagerecht ook wel eens uitgeprobeerd met een met simpelere muskaatwijn, maar dat werd helemaal niets. Tegenover de gember moet een heel stevige smaak staan. De schimmel die over de hele wereld zorgt voor mooie zoete wijnen, botrytis cinerea, levert die smaak. Vandaar dat we bij dit dessert de bij Gall & Gall verkrijgbare Botrytis Semillon van Peter Lehmann uitprobeerden. Het bleek een goede keuze! Maar uiteraard is het ook interessant eens te kijken hoe andere wijnen met botrytis bij de peer en de gember combineren. We horen graag jullie ervaringen.

Mariëlla

Advertenties