helmantel.jpgIn de Herberg is de plank met jams, marmelades en geleiën altijd goed gevuld. Zowel de kok als de waardin vinden het het leukst om jams te maken van fruit dat in het wild geplukt is. Maar ook andere ingrediënten worden door ons graag verwerkt. Onlangs is de collectie uitgebreid met heerlijke wijngelei uit Oostenrijk, in Nederland verkocht door De Librije in Zwolle. Maar uiteraard kun je zelf ook makkelijk wijngelei maken. Op Wijnkronieken kun je wat meer lezen over de herkomst van de genoemde wijngelei, hier geef ik vandaag twee lekkere recepten.

Maar voordat ik het recept geef, eerst nog even wat toelichting over wijngelei. Waar eet je dat nu bij? Topkok Jonnie Boer vindt het heerlijk bij verschillende kazen, bij ganzenlever en bij wildgerechten. Een klassieke combinatie is konijn met witte wijngelei, en ook bij koud varkensvlees is een lepeltje gelei niet te versmaden. Uiteraard zijn ook allerlei nagerechten te versieren met wijngelei. Zie daarvoor bijvoorbeeld de Amerikaanse site van Napa Valley Wine Jelly. Clotilde Dusoulier, van het fantastische en bekroonde blog Chocolate & Zucchini maakt een gelei van Pomerol (de bekende wijn uit Bordeaux), verrukkelijk bij gebraden kip. En een lepeltje zo uit de pot is ook erg lekker!

In de Receptenbank van de Suikerunie trof ik het volgende recept:

Witte wijngelei met druiven

Ingrediënten

1/2 fles frisse witte wijn
500 g witte druiven zonder pit
1 kg geleisuiker

Aantal porties
4 potten

Bereidingstijd
ca. 30 minuten

Was de druiven, dep ze droog met keukenpapier en halveer ze. Breng in een grote pan (geen aluminium!) de wijn met de geleisuiker al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. Schep de druiven erdoor, breng de massa opnieuw aan de kook en laat dit nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Laat de gelei in de pan afkoelen tot hij dikker begint te worden. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de jam. Sluit de potten direct af. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.
Houdbaarheid: 1 jaar

Chocolate & Zucchini geeft een recept in het Engels. Vertaald luidt het als volgt:

Gelée de Pomerol

200 ml Pomerol (te vervangen door iedere andere wijn)
2 theelepels suiker
2 vellen gelatine (kleurloze)

Laat de gelatine weken in een kommetje met koud water. Breng de wijn en de suiker aan de kook in een kleine pan en laat twee minuten doorkoken. Knijp de gelatine uit, haal de pan van het vuur en roer de gelatine door de wijn totdat hij helemaal opgelost is. Schenk in een schone glazen pot, sluit het deksel en laat 15 minuten afkoelen. Zet de pot in de ijskast. Na ongeveer twee uur is de massa lobbig en klaar om te serveren. Serveer als begeleiding van koud vlees.

De afbeelding toont een schilderij van Hendrik Helmantel.

Mariëlla

Advertenties