9789020951110.jpgIn aanvulling op het verhaal over knoflook wil ik jullie mijn fantastische hulp bij het werken in de moestuin niet onthouden: het boekje Groenten kweken van Peter Bauwens, waarvan je hier een afbeelding ziet. Het is een heel inspirerend en drempelverlagend boek, ook voor degenen onder ons die niet in het bezit zijn van een grote lap grond, want hij geeft veel tips over kweken in een pot, bak, vensterbank of de hoogte in, langs muren, schuttingen en zelfs op het dak van je schuurtje!

Over knoflook zegt Peter: “De meeste tuinders associëren knoflook met het zuiden, met warmte en heerlijke zomerse aroma’s en beseffen niet dat knoflook hier bij ons geteeld kan worden.”

Hij vertelt dat knoflook eind augustus, begin september geplant moet worden. Dus niet in het voorjaar, zoals de meeste groenten, maar juist in de tijd dat de bloembollen ook bijna de grond in moeten. Als je ze zo vroeg in de grond stopt, gaan ze namelijk nog wortels vormen en vaak ook uitlopen. Ze zijn goed bestand tegen de winterkou en beginnen vaak in februari al aan hun groeiseizoen.

De knoflook laat boven de grond groene stengels zien, iets dikker dan bieslook, en onder de grond vormen zich de knoflookbollen. Eind september is het look afgestorven en kunnen de bollen geoogst worden. Peter Bauwens raadt aan om ze gewoon in de grond te laten zitten tot je ze nodig hebt, want dan blijven ze het best.

In de zomer zijn de stengels lekker in de sla, maar plant dan de dubbele hoeveelheid, want wanneer je de stengels oogst, groeien de bollen niet meer door. Knoflookbollen die niet geoogst worden ontwikkelen zich tot een soort vaste plant waarvan geknipt van worden zoals bij bieslook.

Ariane

Peter Bauwens, Groenten kweken, Lannoo 2003, € 19,99

Advertenties