In de ketel: Calzones
Onder de kurk: Weissburgunder van Eva Clüsserath of Charamba Red

In de ketel
calzone.jpg Iedereen die wel eens een pizzeria bezoekt kent de calzone: een grote, dichtgeklapte, flink gevulde pizza, meestal voor twee personen. Jamie Oliver heeft van zijn Italiaanse collega en vriend Gennaro geleerd om mini-calzones te maken en draagt deze kunst op ons over in een van zijn kookboeken.

Deze kleine calzones zijn prima voor restverwerking. Een beetje overgebleven risotto, jambalaya, gekruid gehakt, worst, ham, een lekker groentemengsel, zelfs nasi (wel heel erg fusion…) en alles wat je anders op een gewone pizza zou doen: het is allemaal geschikt om calzones mee te maken, mits de vulling niet te nat is.

Maak een brooddeeg van Italiaanse bloem of gebuild tarwemeel (een volkorenmeel dat zeer fijn gemalen is, zodat het wel alle vezels en smaak bevat, maar oogt en verwerkt als witmeel). Zie het recept voor Pizza met aardappel, of maak je eigen favoriete pizzadeeg.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Vorm bolletjes deeg ter grootte van een flinke mandarijn en druk die met de handpalm of met de deegroller plat, zodat je een deegcirkeltje overhoudt van 1 cm dikte. Leg de vulling in het midden van de helft van de cirkel, en vouw het deeg over de middenlijn dicht, zodat je een half maantje overhoudt. Druk de kanten rondom goed aan. Laat de broodjes op de ingevette bakplaat nog even rijzen.

Plaats de bakplaat in de oven; na 15 tot 25 minuten zijn de broodjes gaar. Als de vulling die je gebruikt op koelkasttemperatuur is, bak dan op 180 °C en reken op zeker een half uur bakken. Als de broodjes hol klinken als je op de bodem klopt, zijn ze gaar.

Calzones zijn heel geschikt als lunchgerecht of als borrelhapje bij een lekker glas wijn.

Ariane

Onder de kurk
Wat dat dan voor wijn mag zijn, dat ik laat ik in dit geval helemaal aan jezelf over. Het hangt namelijk sterk van de vulling van de calzone af. Wil je een witte wijn: denk dan eens aan een Pinot Blanc, of zoals ze in Duitsland zeggen: een Weissburgunder. De Herberg heeft momenteel een aardige voorraad Weissburgunder van Eva Clüsserath, die ik dan ook van harte aanbeveel, zeker als je de calzones als lunchgerecht eet.
Wil je iets pittigers, haal ik uit de kelder een flesje Portugese wijn voor je: Charamba Redvan Avelada. Heerlijk fris, passend bij diverse wat gekruidere gerechten.

Mariëlla

Advertenties