verre-rose_sm_300dpi_jpg.jpgOp het menu

Provençaalse kip

In het glas

Provençaalse rosé

De kok gaat op vakantie, maar liet wat favoriete recepten achter die zelfs de waardin wel kan maken: vandaag Provençaalse kip. Over de wijn daarbij kunnen we heel kort zijn: maak er gewoon een fles lekkere Zuid-Franse rosé bij open. De wijnkelder van de Herberg heeft geen voorraden rosé meer, maar in de Nederlandse supermarkten of slijterijen is over het algemeen wel goede rosé te vinden. Probeer bij Gall&Gall eens de Clos de Paulilles, of bij Albert Heijn de Corsicaanse Réserve du President.

Ingrediënten

een scharrel- of biologische kip in vier stukken
olijfolie om in te bakken
bloem, zout en peper
2 uien
minimaal 2 tenen knoflook
150 g zwarte olijven
5 takjes tijm
2 laurierblaadjes
4 flinke vleestomaten of een blik tomaten
250 g champignons
kippenbouillon
1 glas witte wijn
verse peterselie

Wrijf de stukken kip in met zout en peper en haal ze door de bloem. Braad de kipdelen in de olijfolie rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze apart. Fruit de uien en de knoflook even aan, voeg champignons en (ontvelde) tomaten toe als de uien bruin beginnen te worden. Laat de tomaten zacht worden. Doe dan de kip en 100 g olijven erbij en voeg de kruiden toe. Giet er zoveel bouillon bij dat de kip voor 1/3 onder staat. Laat de kip ruim 20 minuten op een zacht vuur garen, keer de stukken dan en laat nog eens 20 minuten zachtjes trekken. Haal de kipdelen uit de saus, bind de saus met wat aangemaakte bloem en doe de kip terug in de pan. Strooi voor het opdienen een handvol zwarte olijven en wat fijngesneden peterselie over de kip.

Eet de kip met rijst of tagliatelli en maak er een lekkere salade bij.

(Toevoeging van de waardin: een zelfgebakken mediterraan brood smaakt ook uitstekend bij deze kip. Een recept volgt binnenkort.)

Advertenties