De waardinnen van Herberg De Ketel en de Kurk zijn hard aan het werk! Planningen worden gemaakt, kookpotten worden aangeschaft, de pr wordt aangezwengeld. Mocht je binnenkort een basiscursus testen (van software) gaan volgen, en je komt een case tegen waarin onze herberg wordt genoemd: dat is één van onze nieuwe pr-mensen aan het werk.

Na de feestdagen is er ongetwijfeld het een en ander aan flessen drank over. Twee flessen madera – 10 year old Bual van Henriques & Henriques – zijn bij mij thuis zelfs ongeopend gebleven.
Maar die komen dan weer goed van pas in onze herberg! Bovendien, madera is eeuwig houdbaar. Er schijnen in de zuidelijke Verenigde Staten diverse oude huizen te bestaan waar in de kelders nog de madera’s van rond de Burgeroorlog liggen. Madera beleefde vanaf de zeventiende eeuw dan ook een ongekende populariteit: Russische edelen dronken het in de 19e eeuw zo graag dat Rusland de grootste markt was. Van één groothertog is bekend dat hij 76.000 vaten per jaar insloeg. Ik mag hopen dat hij dat niet allemaal alleen op heeft.

Over madera en chocoladetaart schreef ik al eerder. Collega waardin Ariane suggereerde echter een variant op de eerder vermelde taart: chocolade-kardemomtaart. Het zoete en het speciale zuur van de Bual (bual staat voor de druivensoort die gebruikt is) combineren uitstekend met chocolade. De kardemom geeft aan de taart een heel rijk en tegelijk subtiele smaak.

Daarom als eerste combinatie op onze menukaart: chocolade-kardemomtaart met een glaasje 10 year old Bual. Serveer de Bual wel gekoeld. Geniet ervan!

Chocolade-kardemom taart

Nodig:

  • een blindgebakken zandtaartbodem
  • 3 dl. slagroom
  • 250 gr. pure chocolade (liefst minimaal 65 %)
  • 8 tot 10 kardemompeulen of 2 flinke theelepels gemalen kardemom
  • evt. 100 gr. suiker, afhankelijk van hoe zoet je de vulling wilt hebben
  • cacaopoeder en kardemompeulen voor decoratie

Laat de room met de kardemompeulen een half uur trekken in een steelpannetje op een laag vuur. Bij gebruik van kardemompoeder hoeft de room niet zo lang te trekken, 10 minuten is dan voldoende. Laat de kardemomroom even aan de kook komen, zet het vuur heel zacht en voeg dan de in brokjes gebroken chocolade toe. Roer de chocolade door tot het een homogene massa is en draai het vuur uit.
Laat de vulling iets afkoelen en giet hem in de klaarstaande blindgebakken taartbodem.
De taart heeft een paar uur nodig om goed te stollen.
Decoreer hem met wat cacaopoeder en een paar kardemompeulen.

Advertenties