In de voorraadkast van de Herberg staan al jaren geen in Nederland gekochte potten mayonaise meer. Ooit leerde een blik op het etiket van zo’n pot mij dat er minstens 5 % suiker in zit. Dat verklaart waarom de mayonaise in Frankrijk en België zoveel lekkerder is, daar gaan meestal alleen maar eieren, olie, azijn, zout/peper en mosterd in. En dat is nou precies wat er in moet, meer niet! Sindsdien importeren wij potten mayonaise, of we maken hem zelf.
De verhalen over hoe moeilijk het is om mayonaise zelf te maken (schiften, te dun) zijn niet van de lucht. Maar met een staafmixer is het klusje zo geklaard en mislukt hij nooit. Neem van alle ingrediënten het beste, zij bepalen namelijk de smaak van je mayonaise. Proef de olie en azijn even op zich, om te kijken of de smaak je aan staat.
Nodig:
Een staafmixer, een glazen pot waar je staafmixer in past, met deksel
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
1 ei, zo vers mogelijk
1,5 tot 2 dl. mais- arachide-, sla-, zonnebloem-, noten- of neutrale olijfolie, of een mengsel ervan
1 eetlepel witte wijnazijn of limoen- of citroensap of je lievelingsbalsamico, maar dan kleurt je mayonaise wat vreemd (wel erg lekker!).
een flinke theelepel mosterd
zout, peper
evt. gehakte tuinkruiden of knoflook (dan wordt het aïoli)
Als je niet zoveel mayonaise ineens kunt gebruiken kun je ook van een eidooier en een dl. olie mayonaise maken.
- Doe het ei in de pot, voeg de olie toe
- zet de staafmixer op de bodem, laat hem draaien en trek hem langzaam omhoog.
- De mayonaise is nu al vrijwel klaar, je hoeft hem alleen nog maar op smaak af te maken met azijn of citroensap, wat mosterd en evt. wat kruiden.
- Pas op met teveel zuur, dan wordt de mayonaise dun.
- Deze mayonaise is ongeveer een week houdbaar, dus alleen maken als je hem echt direct wilt gebruiken.
- Importeer anders mayonaise uit onze buurlanden of zoek er eentje waar maar weinig of geen suiker aan is toegevoegd.
- Heb je minder nodig, dan kun je ook van 1 dooier en 1 dl. olie mayonaise maken.
Ariane
3 aug 2007 at 6:50 pm
Een heel ei? Ik gebruik enkel de eidooier. Daar voeg ik de mosterd bij, en die laat ik even staan. Dat zou goed zijn om het emulgeren te bevorderen. Ik gebruik druivepitolie, een tip van de Belgische topkok Guy Van Cauteren. Die zou ook minder rap schiften.
En zo maak je dus de allerheerlijkste mayonaise, waar geen pot aan kan tippen.
20 aug 2011 at 10:10 am
alles gedaan zoals het hoort: mayonaise wordt niet dik! Hoe kan ik ze redden zonder helemaal opnieuw te beginnen???
5 mrt 2012 at 4:04 pm
vrij simpel……een beetje bloem toevoegen…….dan blijft de smaak behouden
herman van den hooff
stiens
wel in goede potjes afvullen,en koel wegzetten vanwege het rijpingsproses…..voor de rest is het lang !!!!! houdtbaar op die wijze
3 apr 2013 at 6:30 pm
Mijn vrouw wilde mayonaise maken en gaf de pijp aan maarten toen de mayonaise niet dik werd. Ik vroeg haar of ze de hoeveelheden wel had afgemeten. Bleek dat ze de olie “zomaar” had gegokt. Ze vond het zoveel voor 2 dooiers en dacht dat als ze meer olie ging gebruiken het dan nóg dunner zou worden. Niets is minder waar. Opgegeven hoeveelheid LIJKT inderdaad veel. Ik ben ermee verder gegaan, al kloppend (simpel met de hand, je hebt helemaal geen machine nodig) de olie toevoegend (hoeft ook niet druppelsgewijs of met dun straaltje, af en toe een scheut olie gaat prima maar dat wel eerst weer helemaal “weg” kloppen, dus goed mengen). Juist door de olie wordt de substantie dikker. Ergo: gebruik opgegeven hoeveelheid olie ook al lijkt het wat veel!
26 aug 2016 at 11:44 am
bloem moet gaarkoken! Waardeloos advies.
eenvoudig goed kloppen en langzaam wat olie toevoegen.
24 apr 2013 at 2:50 pm
Was alles wel op kamertemperatuur? Dat is noodzakelijk. Als één ingrediënt te koud is wordt de mayo ook niet stijf!
4 aug 2007 at 7:03 pm
Inderdaad, de klassieke methode schrijft alleen de dooier voor. Gebruik je de staafmixer, dan kan het hele ei gebruikt worden, maar ook alleen de dooier. Druivepitolie lijkt me ook een prima olie, en erg lekker.
Met de staafmixer methode heb ik nooit last van schiften gehad, trouwens.
26 aug 2016 at 12:08 pm
maijonaise maken is niet moeilijk, Volg de receptuur.Dan kan het niet fout gaan.
De volgorde van het toevoegen van de ingredienten, is heel belangrijk: zorg ervoor dat de bodem van de beker bedekt is met het ei, de mosterd en het zuur (citroensap of azijn met water). Doe er dan de olie over en dan pas kruiden (peper en zout)!
1.Neem een hoge maatbeker[ plastic of glas] en voeg er:
2.het ei,
3.de mosterd,
4.het citroensap,
5.de olie en tenslotte
6.het peper en zout aan toe.
7.Zet de staafmixer op de bodem van de beker en zet de mixer aan.
8.Je zal onmiddellijk witte mayonaise rondom je mes zien,
9.waarna je de staafmixer langzaam naar omhoog trekt zodat de witte mayonaise ook langzaam meer naar omhoog gaat. Dit gaat alles zeer snel (binnen de 30 seconden).
10.Eens bovenaan ga je met de mixer nog enkele keren terug volledig naar beneden en omhoog.
Heb je geen staafmixer maar wel een blender, dan doe je eerst het ei, de mosterd, peper en zout en citroensap in de blender. Meng enkele seconden op hoge snelheid en voeg dan traagjes de olie toe.
Ga je echter dikwijls mayonaise maken, schaf je dan een staafmixer aan. Hoe meer zout je toevoegt en gebruik je azijn in plaats van vers citroensap, hoe langer je de mayonaise in de ijskast kan bewaren.
succes.
21 aug 2007 at 5:38 pm
hoi,ik wil eigenlijk contact met jullie maar, hoe. hoe kan ik contact aankomen
21 aug 2007 at 7:52 pm
Hangt ervan af waarover je contact wilt hebben, Ibro.
27 aug 2007 at 8:08 pm
Haha, heb ik even geluk om Belg te zijn!
Zelgemaakte mayonaise is natuurlijk de beste, maar onze devos & lemmens is ook zàlig!
Ben vorig jaar in Nederland geweest, ik kreeg echt de kriebels van die mayonaise daar; wat heeft suiker nu met mayonaise te maken? Je eet het toch niet bij taart of pudding?
28 aug 2007 at 5:56 pm
Tot mijn spijt ontdekte ik in de Franse supermarkt dat alle mayonaises in het schap suiker en gemodificeerd zetmeel bevatten. Gelukkig veel minder dan in Nederland, maar toch… In de restaurants smaakte de zelfgemaakte mayo heerlijk!
29 aug 2007 at 8:15 am
En dan moet je de Amerikaanse mayonaises eens proeven… Dat is helemaal vreselijk 😉
27 jun 2012 at 5:50 pm
Helemaal niet! Helman is waan-zin-nig lekker!
23 jun 2008 at 11:00 am
Olie is het meest bepalend voor het lukken van mayonaise.
Arachideolie en olijfolie zijn eigenlijk niet geschikt omdat ze in de ijskast vetvlokken vormen en zo de saus doen schiften.
Ook het eiwit gebruiken maakt de saus lichter en luchtiger.
28 nov 2008 at 5:53 pm
Gedaan zoals hier uitgelegd is en MISLUKT zoals altijd!!. Het verschil is dat ik de standaard bijgevoegde beker van Braun (plastic) gebruikt heb en dat gaat altijd fout bij mij. Mislukt het niet als ik een glazen beker koop?. Is dit mayonaise met magie gemaakt soms.
27 aug 2016 at 10:57 am
1.Neem een hoge maatbeker[ plastic of glas] het maakt niet uit, en voeg er:
2.het ei,
3.de mosterd,
4.het citroensap,
5.de olie en tenslotte
6.het peper en zout aan toe.
7.Zet de staafmixer op de bodem van de beker en zet de mixer aan.
8.Je zal onmiddellijk witte mayonaise rondom je mes zien,
9.waarna je de staafmixer langzaam naar omhoog trekt zodat de witte mayonaise ook langzaam meer naar omhoog gaat.
15 aug 2010 at 7:40 pm
Nou heb ik net patat gegeten en had ik geen mayonaise meer in huis had dit ook nog nooit eerder gemaakt kwam op deze site terecht en hop binnen 1 minuut had ik mayo op tafel staan echt heerlijk bedankt voor dit advies
3 okt 2010 at 4:35 pm
Na jaren weer zelf mayo gemaakt, met eieren van onze eigen krielkippen. Ik schoot alleen een beetje uit met de azijn. Volgende keer beter…
6 nov 2010 at 5:48 pm
ik word hek blabla rot mayo 🙂
6 nov 2010 at 5:49 pm
ik word hek blabla rot mayo 🙂 😦 :loser:
8 nov 2010 at 8:41 pm
bij mij lukt het ook niet hoor.
ook net geprobeerd…..tis gewoon watergeel.
dus dit recept klopt niet hoor.
14 nov 2010 at 12:36 am
ja tis geluktttttttttttt
en het blijft lukken.hihihihhi
nu maar hopen dat ik veel visite krijg…
want dan kunnen ze iets eten met mayo.hihihihihi
zo heb ik het gedaan.
1 heel ei
2 dl olie.
mosterd
azijn
peper en zout
effe laten staan.
dan met mixer van onder naar boven…
en hupla je hebt mayo. een smap potje moet je doen. dus waar je staafmixer precies in kan. is van gordon ramsey. recept. werkt klasse.hihiihiihi
groetjesss patricia
16 nov 2010 at 6:18 am
Wat te doen als de mayonnaise te dik is?
19 jun 2016 at 11:13 am
een beetje lauw water toevoegen tot vereiste dikte is verkregen.
24 aug 2016 at 11:58 am
Beetje citroen of liever limoensap of gewoon een lepel sherry azijn..
23 jan 2011 at 3:39 pm
te dik???? mijn “mayo” wordt veel te dun, en dan hou ik me exact aan de hoeveelheden. Wel heb ik een grote kom waar ik het in maak, is dat misschien een probleem?
26 jun 2011 at 9:41 pm
Je moet een smalle hoge beker nemen waar de staafmixer net in past. Je zet de staafmixer op de bodem van het glas, zet hem aan en haalt hem langzaam naar boven. Dit kan echt niet mislukken
24 aug 2016 at 11:59 am
Je moet de olie scheutje voor scheutje toevoegen en goed mengen, totdat de olie is opgenomen..
25 aug 2016 at 9:18 am
https://www.google.nl/?gws_rd=cr&ei=xhWyUo-3HszQsgamq4GwDQ#q=youtube+mayonaise+maken
28 jun 2011 at 4:40 pm
Heb deze mayo al vaak gemaakt. Echt heerlijk.
En gewoon met de staafmixer met de kunststof pot.
Echt super snel klaar.
10 nov 2011 at 4:43 pm
Heb ‘m nét gemaakt, en hij is héérlijk, bedankt!
29 nov 2011 at 7:37 pm
Als het mislukt zijn de temperaturen waarschijnlijk niet aan elkaar gelijk. Dat is echt HEEL belangrijk!
Een simpele truuk om hier zeker van te zijn als je eieren uit de koelkast komen, is de olie en de eieren alvast bij elkaar te doen in de beker, en dan een half uur laten staan.
Als je de smaak van olijfolie wel lekker vindt, dan kun je hier een klein beetje (1 op 10) van aan de gewone olie toevoegen. Dan schift ‘ie niet, maar heb je toch de smaak.
2 apr 2012 at 1:52 pm
bij mij lukt het langs geen kante… veel te lopend.. :-s
18 mei 2012 at 6:44 pm
Ik probeerde het ook, en het werd ook veel te dun. Ik ben een paar keer opnieuw begonnen, maar het was steeds weer als water… De oplossing was voor mij om niet gewoon maar een flinke scheut olie te nemen, maar echt ruim 100ml. Dus als ie te dun is: neem niet nog minder olie, maar juist meer. Ik hoop dat dit Isis, Patrick, Patricia en Ron helpt.
14 nov 2012 at 3:56 pm
Of ik nu arachide of zonnebloemolie gebruik krijgt de mayo een zalvige structuur iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?
Bedankt alvast, Bramsie
20 mrt 2013 at 5:58 pm
Kees.
Een heerlijk recept, let vooral op de tempratuur van de ingredienten en vooral de olie druppelgewijs toevoegen succes verzekerd.
Hou de juiste hoeveelheden goed in de gaten.
Een goede zalvige mayonaise.
24 apr 2013 at 9:54 pm
Haha, ik mag nog wel zeggen dat het altijd lukt. Vandaag dus niet! Is nog nooit gebeurd 🙂
3 aug 2016 at 10:28 am
mij dus nu ook!! jaren maak ik mayonaise,tegen alle regels in . koude eieren,warme olie enz enz… nu opeens lukt het voor geen meter meer!! ra ra ra ra
3 aug 2016 at 1:44 pm
Onweer in de lucht?
13 mei 2013 at 8:16 pm
Ik heb ´m net geprobeerd. Gaat uitstekend. Ik had op tv al eens gezien dat je olie moet blijven toevoegen totdat de mayo dik wordt. Hij wordt dus niet dunner met meer olie maar juist dikker. Domweg blijven gieten dus. Ik was de mosterd vergeten maar die heb ik later bijgevoegd en verdraaid, daar kwam de mayo smaak te voorschijn. Ik mag geen verzadigde vetten (galstenen) en ik hoop dat dit dus wel goed gaat en ik geen aanval krijg. Niet dat ik hele klodders zal gebruiken, maar een keertje een beetje mayo is toch wel lekker.
24 mei 2013 at 2:32 pm
Beste Linda,
Je krijgt last van je gal omdat je te weinig vet gebruikt kijk eens op
voedingisgezondheid.nl
22 jun 2013 at 9:28 am
Voor de 2e keer de mayonaise mislukt 😦 Niet goed te krijgen.
8 jul 2013 at 12:47 pm
super!! in 1 keer gelukt!!
1 sep 2013 at 8:16 pm
Waar koop je suikervrije mosterd? Want in de mosterd uit de supermarkt zit helaas ook suiker.
1 sep 2013 at 8:40 pm
Ik denk; niet kopen, gewoon zelf maken:
http://www.blijzondersuiker.nl/blog/recepten-2/recept-homemade-mosterd-basisrecept/
2 sep 2013 at 3:23 pm
Marne heeft mosterd zonder suiker
11 sep 2013 at 12:26 pm
Top! Bedankt voor jullie reactie. Dat recept klinkt wel heel simpel, ga ik zeker eens proberen.
14 nov 2013 at 8:13 pm
Hallo mede mayo strijders, ik heb denk ik de afgelopen jaren een arsenaal aan eieren, mosterd en olie ge(ver)bruikt om zelfgemaakte mayonaise op tafel te zetten welke voor 98% steeds mislukte! Ik vind dat ik mijn weg in de keuken goed kan vinden en heb zelfs meegedaan aan Topchef 2jr geleden (1/2 finale;-) maar waarom krijg ik die mayo dan niet goed?! Echt om gek van te worden! Ik heb, zoals zoveel van jullie, het ene na het andere recept geprobeerd, kakelverse eieren, 2wkn oude eieren etc, druppelsgewijs olie toevoegen, olijfolie, druivenpitolie, hand geklopt, machinaal gedraaid, kamertemperatuur, koel tot koeling en toch steeds dat natte, gelige en dunne resultaat…. (en toch maar door blijven kloppen in de hoop dat het nog iets zou worden hahaha) En nu, vanaf deze post, iedere keer gegarandeerd succes! Hoe? Simpel houden! Voor een enkele portie voor 6 volwassenen gebuik ik 1 ei, smalle hoge beker en de staafmixer. Vervolgens 2 deciliter ‘gewone’ zonnebloemolie, ik meet het niet eens af, er in 1x bij gieten en hop de mixer op standje turbo maar wel de staafmixer 3 tellen op de bodem houden en vervolgens langzaam maar wel in een ‘pompende’ beweging omhoog halen. Je ziet de mayo meteen opwellen en dik worden in de ‘witte’ kleur zoals mayo bedoeld is! Is dit niet het geval bij jou stop dan meteen want als het dun is wordt net ook echt niet dikker later na! Gooi het weg en was alles goed af. Al die recepten over druppelend olie toevoegen, mosterd aan de olie of dooiers laten wennen (kan voor iemand natuurlijk werken hoor) maar heeft mij alleen maar kopzorgen en ergernis gebracht. Vervolgens kun je met echt citroensap, poedersuiker (gewone suiker blijft korrelig)voor de NL variant, mosterd of wat voor kruiden je prefereert het afmaken naar smaak. Succes en blijf het proberen want huisgemaakte mayonaise (net als bv huisgemaakte pesto mjam) is gewoon he allerlekkerst!
Groetjes Tamara
Sweet Cleef Cakes
18 jun 2016 at 6:59 pm
Dit is echt een top recept en niet normaal makkelijk! Ik raakte al behoorlijk gefrustreerd, maar nu ben ik heel blij. Bedankt voor het delen!
25 aug 2016 at 11:43 am
Wil je het iets gezoet hebben? Doe er dan een eetlepel honing bij in de kom. Geen suiker of poedersuiker. Ik doe het al jaren zo. Ik houd ook niet van die zure Belgische rommel.
Maar ja, smaken verschillen nu eenmaal.
De mayo is overigens nog nooit mislukt. Doe het op de “snelle” handmixer methode: 1 heel ei, 1 eetlepel citroensap (of azijn), 1 eetlepel honing, 1theelepel mosterd, 1 eetlepel water, wat zout en peper en 250 ml zonnebloem olie in hoge smalle beker. Staafmixer op de bodem, paar tellen draaien tot de substantie onderin wit begint te worden, dan langzaam omhoog trekken en in een minuut heb je mayo.
Succes verzekerd!
17 dec 2016 at 3:33 pm
Wauw.. ik heb echt 5 mislukte pogingen gedaan, en als laatste poging jou recept gebruikt. En ik heb gewoon mayo!!! Dankjewel 🙂
2 jan 2014 at 2:29 pm
Mijn moeder zei: als je ongesteld bent, lukt mayonaise niet!
Een eetlepel heet water toevoegen op het einde als ie nog goed stijf is.. Bewaart langer en wordt zachter.
Succes
25 aug 2016 at 9:20 am
sprookje
9 okt 2014 at 12:33 am
Mayonaise is heel lekker, vooral als het zelf gemaakt is! Op de een of andere manier vind ik dat alleen bij mayonaise een stuk lekkerder. Als ik bv. andere dingen zelf maak dan is het niet per se lekkerder, met mayonaise wel!
9 okt 2014 at 11:15 am
Als ik alle verhalen over mislukte mayonaise lees, wordt ik niet goed , het is allemaal zo doodsimpel ,om het wel goed te doen. Ziehier:
Neem een wijde glazen of stenen kom. Doe hierin 2 eidooiers , een theelepel franse mosterd,een theelepel zout , wat witte peper en 3 eetlepels wijn- of andere azijn en klop dit met de mixer doorelkaar. Voeg nu onder voortdurend mixen de 2 dl. olie (arachide of andere neutraal smakende en niet koud) in een zeer dun straaltje toe, en blijf kloppen.Nu wordt de mayonaise vanzelf dik.Zoniet, volg je de aanwijzingen niet goed op. Is de mayonaise aan de dikke kant (zoals het hoort) voeg dan één of twee eetlepels lauw water toe.Verder event. op smaak maken met wat citroensap en zout. Eet smakelijk.
11 nov 2014 at 4:32 pm
Ik werd ook al boos, toen mijn mayo op basis van ei-dooier een paar keer mislukte, maar deed uiteindelijk (bij de vloeibare mislukte mayo) toch het eiwit erbij in de blender en en voila!
19 sep 2015 at 8:36 pm
Het lukte in 1 keer… Precies de juiste constistentie, alleen de smaak beviel me niet, maar da’s een kwestie van uitproberen. Staafmixer en een hoge beker of hoge, glazen pot… Dat druppelsgewijs olie toevoegen is bullshit.
19 sep 2015 at 9:02 pm
Nee dat is geen bullshit. als je op de traditionele wijze mayo maakt moet het echt wel zo 🙂
4 aug 2016 at 1:17 pm
Marianne,j hebt gelijk hoor. tegenwoordig moet alles vlug-vlug en met oude (en goede recepten) werkt dit nooit.
groeten van panteao (20 jr. chef)
3 sep 2016 at 11:37 am
🙂 alleen een echte kok kan dit zeggen.
Ik doe het ook wel op de snelle manier hoor overigens Panteo
24 aug 2016 at 11:22 am
Zucht. Van alles geprobeerd, Met de hand, met de staafmixer, met alle oliën, verse eieren van de kip. Alles op de kamertemperatuur. ettelijke recepten en veel vrienden en kennissen die het voor kwamen doen. En het lukt nooit. Ik hou het er maar op dat sommige plaatsen niet geschikt zijn om mayonaise te maken….
27 aug 2016 at 11:04 am
onzin,je kunt zelfs maijonaise in de schuur maken.
29 sep 2016 at 10:37 am
let eens op de dooiers in de eieren! laatst mislukte de mayonaise elke keer en dat terwijl ik eieren uit de koelkast pak,olie van de plank in de keuken en de mosterd ook uit de koelkast vandaan.. verschillen tussen koud en warm maakt niks uit!!! maar als je dooiers klein zijn, doe er dan gewoon 2 in.
en probeer eens een teentje of 5 en een paar rode uitjes mee te malen 😉 de volgende dag heb je een heerlijke mayo.
ook teveel azijn kan de boel verpesten..
blijft ie waterig, gewoon olie blijven toevoegen tot ie “pakt”
of een blikje ansjovisjes.meemalen…. mmmmmmmm of verse kruiden…..of,of,of of
29 sep 2016 at 11:56 am
Uhhhhh …. wat een warrig verhaal voor een goeie mayo 😉
30 sep 2016 at 6:19 pm
wkwkwkwkwkwkw 😉
2 okt 2016 at 1:27 pm
Met slechts 4 ingrediënten en wat peper en zout maak jij deze klassieke mayonaise. En is het echt zo makkelijk? Ja zeker,
Men neme (voor 1 potje):
– 2 eidooiers
– 1 theelepel fijne mosterd
– het sap van een halve citroen
– 250 ml zonnebloemolie
– een flink snuf zout en peper
En zo doe je het:
– Doe de eidooiers, mosterd en citroen in een kom. Klop het goed los met een garde.
– Leg een vochtige theedoek neer en zet daarop je kom met het eimengsel. Dit zorgt ervoor dat de kom blijft staan en dus niet verschuift, want je hebt vanaf dit moment 2 handen nodig.
– Voeg al roerend de zonnebloemolie in een heel dunne straal toe. Doe dit beetje bij beetje. Zorg dat het goed wordt opgenomen, voordat je er nieuwe olie bij giet. Neem dus liever iets langer de tijd dan dat het te snel gaat.
– Doe dit totdat alle olie is toegevoegd en goed is opgenomen. Roer het dan nog even extra goed door. Uiteindelijk ben je echt wel een paar minuten aan het kloppen.
– Breng op smaak met wat zout en peper.
– En dat is het, je zelfgemaakte mayonaise is helemaal klaar! Je kunt hem ongeveer een week in de koelkast bewaren.En lukt het niet ?lees goed, iedereen kan het….
Otto
6 okt 2016 at 11:37 am
30 jaar geleden zou mij dat nog wel lukken,maar nu toch echt de staafmixer hoor… ook een paar minuten,maar dan staat alles schoon afgewassen in de kast,en de mayonaise in de koelkast 😉 een blender of staafmixer,kan een andere smaak geven , met mayo heb ik dat idee niet zo,maar ieder zijn smaak, toch?